Steenfabriek De Werklust

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat alle publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs, horeca en sportwedstrijden worden gesloten. De maatregelen gelden voorlopig tot en met 6 april 2020. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bezoeken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Een unieke steenfabriek, waarvan alle onderdelen nog aanwezig zijn. Steenfabriek de werklust is een uniek monument van bedrijf en techniek.

Er kan hier boerengolf en handboogschieten worden gespeeld.

De Werklust, alleen de naam is al prachtig. Langs de weg Oldenzaal-Losser duikt de fabriek plotseling op. De ringoven met in het midden de circa 45 meter hoge schoorsteen. De locatie is ook al zo uitzonderlijk. De meeste steenfabrieken zijn te vinden langs de kleirijke rivieren. Een rivier is echter in geen velden of wegen te bekennen. Behalve natuurlijk de Dinkel, maar dit is meer een beek dan een rivier. In de op één na laatste ijstijd, ongeveer 130.000 jaar geleden, kwam met landijs van Scandinavië in het dal bij Losser een keileempakket van 20-25 meter dikte terecht.

Het unieke van de steenfabriek is dat alle onderdelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de ringoven, waaruit het uiteindelijke product te voorschijn kwam. Hierin schuilt de potentie van het complex.

De Werklust is door zijn compleetheid en authenticiteit een uniek monument van bedrijf en techniek. Ook Monumentenzorg is deze mening toegedaan. In 1999 is het totale complex aangewezen als rijksmonument.

openingstijden

Van 1 december tot Pasen : Gesloten, met uitzondering van reserveringen Van Pasen tot 1 mei : Van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur Van 1 mei tot 1 oktober: Van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur Van 1 oktober tot 1 december: Van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur Voor reserveringen worden de openingstijden in overleg vastgesteld (ook ’s avonds tot 20.00 uur is mogelijk!).

Contactgegevens

voorzieningen
  • checkmark Actief
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door Tourist info De Lutte-Losser-Beuningen.
Zoek advies!