Goors Historisch Museum

Het Goors Historisch Museum is gevestigd in het fraaie stationsgebouw uit 1865 waar je op twee verdiepingen kunt kennis maken met de geschiedenis van Goor.

In de hal van de benedenverdieping zie en hoor je de Hemonyklok uit 1646, die gehangen heeft in twee voormalige Goorse stadhuizen op het Schild.

Een grote maquette laat zien hoe de stad Goor er in 1560 uitzag. Verder is er een overzicht van de havezaten en kastelen rond Goor, waar de borgmannen woonden. Een bewijs van hun grote rol in de geschiedenis van Goor is te vinden in de vitrine met de unieke zilveren borgmanbekers. De archeologische vondsten, zoals de mooie wikkeldraadpot uit ca. 1800 v. Chr., laten de vroegste geschiedenis van Goor zien.

De overige vitrines, waarvan de inhoud regelmatig wisselt, tonen diverse oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen van de Goorse bevolking en middenstand. De prachtige collectie knipmutsen met toebehoren, laat zien hoe een deel van de Goorse bevolking er rond 1900 op z’n zondags of bij het op visite gaan, uit zag.

Op de bovenverdieping maak je kennis met het textielverleden van Goor vanaf 1833, toen Thomas Ainsworth hier de eerste weefschool oprichtte en zo de aanzet gaf tot de ontwikkeling van de textielindustrie in Goor, met bedrijven als de Twentsche Stoombleekerij, de Twentse Katoendrukkerij en Arntzenius Jannink en Co.

Ook handwerken en modeaccessoires van vroeger, oude weefgetouwen en kabinetten met inhoud vind je op de bovenverdieping.

Tijdens werkzaamheden bij de Klokkenkamp in Goor is een fragment van een oude maalsteen gevonden, een z.g. ligger. Deze 500 jaar oude maalsteen is te zien bij de 'nieuwe aanwinsten' in het museum.

voorzieningen

Type

  • Archeologie & historie

Toegankelijkheid

  • Aangepaste OV halte
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Er is een trap aanwezig
  • Lift
  • Rolstoeltoegankelijk