Museum Buurtspoorweg

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De nostalgische stoomtrein rijdt in 1,5 uur van Haaksbergen naar Boekelo en terug.

In de voortgetrokken wagons kun je heerlijk genieten van de mooie rit. Kinderen hangen uit het raam van de historische rijtuigen 
en treinliefhebbers vragen de chef van de trein 
de oren van het hoofd over de ins en outs van het rijdend materieel. Voor veel bezoekers is de treinrit in een echte stoomtrein het hoogtepunt van een bezoek aan Museum Buurtspoorweg.

Dat bezoek begint met een rondwandeling over het emplacement van station Haaksbergen. Vrijwilligers beantwoorden er vragen en demonstreren het omzetten van de seinen en wissels. In de werkplaats en de locomotievenloods staan oude stoom- en dieseltreinen te pronken. De complimenten zijn niet van de lucht. “Wat een uitgebreide collectie hebben jullie hier zeg”.

De vrijwilligers kijken allang niet meer op van de bewonderende opmerkingen. “Veel mensen kennen ons vooral van de ritjes met de stoomtrein. Maar we willen het hele verhaal vertellen over de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in het oosten van Nederland. Hoe reisden mensen vroeger? Wat betekende de komst van het spoor voor de regio? Hoe werkt een stoomtrein?”

Bewonderen en beleven Die geschiedenis van de lokale spoorwegen wordt op een levende manier verteld. Alles wordt zoveel mogelijk gebruikt zoals het in vroeger dagen ging. Het is ook echt een belevenis voor kinderen. Op station Haaksbergen kunnen zij in een van de historische wagons op een interactieve manier kennis maken met het goederenvervoer van vroeger.

Kortom, vanaf het moment dat je als bezoeker een kaartje koopt stap je in een stuk spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Een echt eersteklas dagje uit.

Contactgegevens

Museum Buurtspoorweg

voorzieningen

Type

  • Cultuur
  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed

Toegankelijkheid

  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig
  • Invalidentoilet
  • Rolstoeltoegankelijk