Doe-tips

De 6 leukste musea in Salland

 • 3 minuten opladen
 • 7025 x bekeken

Salland beschikt niet alleen over een afwisselend landschap, ook de musea in Salland zijn uiteenlopend. Van modern realisme tot motorfietsen. En het beroemde schilderij de Nachtwacht is hier op geheel Sallandse wijze te bewonderen. De leukste musea van Salland hebben we voor jou op een rijtje gezet:

 1. 6

  Memory Vrijheidsmuseum

  In het Memory museum beleef je de Tweede Wereldoorlog van begin tot eind. Vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Nederland. Tijdens je bezoek aan dit museum krijg je een beter inzicht in wat de soldaten in deze tijd hebben moeten doorstaan en zal je meer waardering krijgen voor de vrijheid waarin wij in Nederland mogen leven.

 2. 5

  Natuurmuseum Holterberg

  Schitterend gelegen aan de zuidkant van de Sallandse Heuvelrug vind je Natuurmuseum Holterberg. Een uniek museum met een rijke geschiedenis. Het museum bestaat meer dan 80 jaar en is opgericht door Piet Bos. Het museum is beroemd om de natuurdiorama’s. Levensgrote ‘kijkdozen,’ die een prachtige blik op de dierenwereld geven.

 3. 4

  Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis

  Midden in de natuur tussen Heino en Wijhe ligt kasteel het Nijenhuis, één van de locaties van Museum de Fundatie. Binnen in het kasteel is een deel van de collectie schilderijen, toegepaste kunst en beeldhouwwerken te bewonderen, maar wat je zeker niet mag missen is de bijbehorende beeldentuin. Bestaand uit ruim 80 beelden is dit één van de grootste en meest bijzondere beeldentuinen van Nederland. Wandel na je bezoek aan de beeldentuin verder door het prachtige stuk natuur waar het Nijenhuis door omsingeld is.

 4. 3

  Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof

  Gevestigd in havezate de Oosterhof bevindt zich het Rijssens museum. Een deel van de expositie in het museum is gewijd aan de jute-industrie, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rijssen. Daarnaast heeft het museum een hele veelzijdige collectie én is er een brandweermuseum gevestigd op dezelfde locatie.

 5. 2

  Klompenatelier Dijkman

  In het Klompenatelier Dijkman valt van alles te zien. Zo geeft eigenaar Martin geregeld demonstraties over het maken van klompen (op afspraak) waarbij hij vertelt over zijn vakgebied. Ook hebben ze er een fantastisch klompenmozaïek staan van de Nachtwacht. 30.000 met de hand beschilderde miniklompjes vormen samen het klassieke meesterwerk van Rembrandt van Rijn.

 6. 1

  Beeldentuin Mariënheem

  Midden in Salland vind je de op 3 hectare aangelegde beeldentuin Mariënheem. Neem tijdens je fiets- of wandeltocht even een pauze en kom tot rust in de parkachtige tuin terwijl je geniet van de prachtige uitzichten op de tentoongestelde beelden en objecten van vele kunstenaars. De galerie biedt naast schilderijen uit de 19e en 20e eeuw en hedendaagse kunstenaars ook plaats voor kleinere sculpturen in natuursteen, glas en brons.