Voor de kleine ontdekker

De 11 leukste musea voor kinderen

 • 4 minuten opladen
 • 35855 x bekeken

Wat te doen bij vrieskou in de voorjaarsvakantie, op een druilerige dag in de herfstvakantie of wanneer je in het weekend wat wilt ondernemen met de kids? Denk dan eens aan het bezoeken van een museum. In Overijssel hebben we vele musea die de kinderen geweldig vinden. En 't is nog leerzaam ook! Daarom de leukste musea voor kids op een rij.

 1. Lekker interactief aan de slag bij Oyfo het Techniekmuseum

  Ga op ontdekkingstocht door het nieuwe interactieve Techniekmuseum. In deze oude fabriek van Hazemeijer kom je alles te weten over mens en techniek. Want onze wereld verandert door technologie: van stoommachines tot smartphones en van robots tot kunst. Hier ga je op onderzoek uit als een echte uitvinder. En natuurlijk mag je ook lekker veel zelf doen!

 2. De Museumfabriek: niet kijken, maar doen!

  Kunst kijken is er niet bij in De Museumfabriek. Hier draait het om jouw verbeelding en creativiteit. Want in dit familiemuseum ga je niet kijken, maar doen! Experimenteer met de modernste mogelijkheden en machines, maar ook met eeuwenoude technieken en gereedschappen. En maak bijvoorbeeld je eigen Zepplin of bibberbotje om mee naar huis te nemen. Welkom in de Makerspace!

 3. Ontdektocht! Wat is kunst? Goeie vraag!

  Veel mensen denken dat er altijd een kwast en verf voor nodig is. Niet dus! Ontdek in Museum EICAS in Deventer hoe het ook kan en maak kennis met de zogeheten Nul-kunstenaars. Zij maakten kunst met bijvoorbeeld veertjes, snoepdoosjes en koeienhuid. ‘Ohhh, maar dat kan ik ook’ denk je nu. Misschien is dat ook zo: daarom daagt Museum EICAS jonge bezoekers graag uit om zelf aan de slag te gaan.

 4. Moeder natuur op haar mooist bij Museum De Oude Aarde

  Ben jij gek op mooie edelstenen, mineralen en fossielen? Bij Museum De Oude Aarde in Giethoorn ontdek je de schoonheid van moeder natuur. Hier zie je wonderlijke vormen, schitterende kleuren en stenen waarvan je niet kon dromen dat ze bestonden. Je vindt hier o.a. het grootste ei ter wereld! Ga op speurtocht, word een echte goudzoeker of ga Mexicaanse kristalbollen kraken. Hier hoef je je geen moment te vervelen!

 5. Ga op avontuur in Museum Natura Docet Wonderrijck

  In de wonderkamers loop je zomaar tegen een vogelbekdier uit Australië aan. Of je ziet ineens het kalfje met twee koppen uit Lattrop. Daarna duik je Funky Forest in: een spannend fantasiebos met kleurrijke bomen, een spetterende waterval en allerlei dieren waar je je eigen digitale bos bouwt. Dit oudste natuurhistorische museum van Nederland met haar bonte verzamelingen is een belevenis voor jong en oud.

 6. Verhalen van toen in het Twents Oorlogsmuseum '40-'45

  Dit museum in Vriezenveen brengt de geschiedenis van de Tweede Oorlog in beeld. Hier zie je uniformen, voertuigen, wapens, boeken en ander materiaal uit die tijd. Zo leer je wat over de oorlog van toen. Je kunt een speurtocht doen, in een voertuig zitten en als het kan, mag je misschien wel een echt wapen vasthouden!

 7. Oog in oog met bijzondere dieren

  Wel eens een levensechte wolf gezien? Een zonnende zeehond? Een ondergronds vossennest met kleine vosjes? In Natuurmuseum Holterberg zie je dieren van heel dichtbij! Dit museum heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland. Hier kun je meer dan 1000 dieren en vogels bewonderen! Daarna kun je nog buitenspelen of een echte 'nature experience' tocht maken in het Bos van Daantje Das.

 8. De donkerste sterrenwacht van Nederland!

  Bij geen enkele sterrenwacht in Nederland is het zo donker als in Lattrop. Alleen dat al is superspannend! Kijk door een van de grootste telescopen van Nederland en speur het heelal af naar sterren en planeten. Hier ontdek je de sterrenhemel op haar mooist. Daarnaast kun je liveshows zien in het astro theater en planetarium. Welkom bij Cosmos, de toegangspoort tot het heelal!

 9. Stap in de trein bij Museum Buurtspoorweg

  Het geluid en natuurlijk de rook uit de schoorsteen… dat maakt een tocht in een stoomtrein tot een onvergetelijke ervaring. Maar in dit museum is nog veel meer te doen! Zo mag je in de locomotievenloods zelf in het machinistenhuis klimmen. Zo ervaar je hoe het is om als machinist of stoker aan het werk te zijn. Of zet de zelf de treinen in beweging van de modelbanen in de museumloods van station Boekelo.

 10. Voor echte brandweerhelden: Internationaal Brandweermuseum Rijss

  Altijd al bij de brandweer gewild? Dan is het Internationaal Brandweermuseum echt iets voor jou! Hoe werden vroeger branden geblust en hoe gaat dat nu? Hier maak je een tijdreis door de geschiedenis van brand en blussen. En natuurlijk zie je uniformen en echte brandweerwagens, zelfs uit Amerika!

 11. Ontdek hoe jouw eten op je bord komt bij Museum de Laarman

  Wat vind jij lekker, wat vind jij vies? Hoe wordt jouw eten geproduceerd en hoe komen brood, vlees, melk, kaas en eieren op je bord? Wie en wat zijn daar allemaal bij nodig? In dit museum ontdek je het en krijg je een kijkje in de wereld achter ons eten. In de vakanties kun je hier ook leuke workshops doen, zoals robot timmeren en kaarsen maken. Vanaf april is museum de Laarman weer open voor bezoekers.