Als gesproken wordt van het Deventer Museum, wordt doorgaans gedoeld op De Waag, een museum dat gevestigd is in het oudste waaggebouw van Nederland prachtig gesitueerd aan de Brink. Behalve De Waag kun je straks ook weer terecht bij het volledig vernieuwde Speelgoedmuseum in Deventer en is een bezoek aan Museum Geert Groote Huis ook een zeer interessante optie. Daarmee biedt Deventer je culturele verdieping en kun je zeker in de Waag een heerlijke duik nemen in de geschiedenis van de Hanzestad.

Overijssel verrijkt je

Van weeghuis en ‘teekenschool’ tot een prachtig museum

Mocht je in de gelegenheid zijn, bezoek De Waag dan per fiets. Je parkeert er de auto niet zo maar voor de deur namelijk. De Waag is overigens gevestigd in het oudste waaggebouw van ons land. Het is daarmee een icoon van de stad, een icoon dat in 1528 gebouwd werd. In de eerste jaren werd De Waag vooral gebruikt als weeghuis. Handelaren brachten er hun goederen die vervolgens door ijkmeesters gecontroleerd werden op de gewichts- en inhoudsmaten. Vanaf 1915 werd het voormalig weeghuis een museum. Daarvoor was het nog heel even een ‘Teekenschool’ en deed het zelfs even dienst als telegraaf station.

Het huis van de stedelijke collectie van de stad Deventer

Je kunt De Waag beschouwen als het huis van de stedelijke collectie van de stad Deventer. Je ziet er de stadsgeschiedenis aan je voorbij trekken in steeds wisselende exposities. Daardoor blijft een bezoek de moeite steeds weer meer dan waard. De Waag biedt een Nederlandstalige en Engelstalige audiotour. Ben je met een groep? Organiseer dan een rondleiding door het boeiende museum.

Speelgoedmuseum

In De Waag is ook speelgoedmuseum Deventer gevestigd. Het museum ondergaat op dit moment een metamorfose en de bedoeling is dat het vanaf de zomer van 2021 weer open gaat voor publiek. Dan zal sprake zijn van een compleet nieuw museum overigens. Het nieuwe museum en specifiek het aanwezige speelgoed moet voor verbinding zorgen tussen de verschillende generaties en wordt een leerzame speelplaats voor jong en oud. Een bezoek aan het Deventer Museum en het speelgoedmuseum is een perfecte combi. Moet je dus wel even geduld hebben tot de zomer van 2021.

Geert Groote

Geert Groote is de belangrijkste man uit de geschiedenis van Deventer In Deventer moet je ook zeker een bezoek brengen aan het Geert Groote Huis. Want met Geert Groote is de belangrijkste man uit de rijke geschiedenis van Deventer genoemd. Groote was namelijk grondlegger van de Moderne Devotie. In dit museum wordt zijn levensverhaal verteld waarbij drie thema’s aangehouden worden: Afkeer, Ommekeer en Inkeer. Het is interessant om te leren hoe Geert Groote tot zijn inzichten kwam en waarom hij kritiek had op de kerk. Ook krijg je antwoord op de vraag waarom het gedachtengoed van Geert Groote nu nog steeds actueel is.

Zo krijg je inzicht in de rijke historie van Hanzestad Deventer Deventer heeft een rijke historie. In zowel De Waag als in het Geert Groote Huis krijg je een heel aardig inzicht in die geschiedenis. Fantastisch voor wie verdieping zoekt en zich graag laat verrassen.