Als je wilt genieten van alles wat Overijssel zo mooi maakt dan mag een bezoek aan Enschede niet ontbreken. Enschede is de grootste stad van Overijssel en de gemeente Enschede heeft 159.000 inwoners. Enschede ontstond al in de vroege middeleeuwen als een agrarische nederzetting. Ben je toch in Enschede, dan moet je gewoon een bezoek brengen aan Rijksmuseum Twenthe, een van de publiekstrekkers van deze mooie stad.

Deze locaties in de buurt vind je misschien ook interessant.

Overijssel verrijkt je

Van textielindustrie naar fraaie watertorens en molens

Enschede was lang bekend vanwege de textielindustrie. Met de jaren echter ging dat teloor en verloren 30.000 mensen hun werk. Aan de textiel en de textielfamilies dankt Enschede wel een groot aantal parken zoals het Volkspark en het G.J. van Heekpark. In Enschede vind je alles wat Overijssel zo mooi maakt. Een trendy centrum om te winkelen, parken, prachtige kerken met onder meer de Grote Kerk op de Oude Markt en de Sint Jozefkerk en landgoederen. Enschede beschikt over fraaie molens en watertorens. En dus over Rijksmuseum Twenthe.

Rijksmuseum Twenthe

Steeds wisselende tentoonstellingen van uiteen lopende kunstvormen Een bezoek aan Rijksmuseum Twenthe is altijd de moeite waard. Je ziet er steeds wisselende tentoonstellingen van uiteenlopende kunstvormen. Het museum in Enschede vind je overigens aan de rand van de wijk Roomsbeek. Samen met TETEM en De Museumfabriek vormt het een apart cluster, het cluster Roombeek Cultuurpark. Elk jaar opnieuw weten duizenden mensen uit binnen- en buitenland de weg naar het museum te vinden. Vanaf het aantreden van directeur Odding in 2012 is het museum een museum van de verbeelding geworden. Het museum trekt alle registers open om het menselijk verbeelden te bestuderen, presenteren en stimuleren. Daarbij heeft Rijksmuseum Twenthe een heldere visie die vertelt dat kunst niet aan regels geboden is, de wereld een groot speelterrein is en dat het een museum is voor iedereen.

Museum onderging tussen 1994 en 1996 een facelift

De collectie van Rijksmuseum Twenthe ontstond uit de collectie van textielgigant Jan Bernard van Heek en uit de Oudheidkamer Twente. Het museum is ontworpen in 1929 door Anton K. Beudt en Karel Muller. Het museum opende in 1930 haar deuren en later werd het overgedragen aan de staat. In het museum vind je verschillende verzamelingen van onder meer textielfabrikanten maar er is zeker ook ruimte gereserveerd voor moderne kunst. Het museum kreeg een enorme boost toen in 1965 het Art &Project/depot Geert van Beijeren en Adriaan van Ravesteijn onderdeel van het museum uit ging maken. Kom je er voor het eerst, weet dan dat het museum in de periode 1994-1996 een facelift onderging. Toen ook werd een extra tentoonstellingszaal en het museumcafé gerealiseerd.

Op de fiets naar Enschede en fiets van de natuur zo de stad binnen Wellicht is het een optie om met de fiets naar het museum te gaan. Dan doe je ongetwijfeld ook plaatsjes als Lonneker, Boekelo en Glanerbrug aan en fiets je van de heerlijke natuur zo een prachtige stad binnen, een stad die behalve het museum dus heel erg veel te bieden heeft. In de grootste stad van Overijssel moet je gewoon geweest zijn.