Overijssel is rijk aan diverse musea. Er valt meer dan genoeg te ontdekken op cultureel gebied in de breedste zin van het woord. Van openluchtmuseum Ootmarsum, het Het Speelgoedkabinet in Kampen en kasteel het Nijenhuis tot aan het Rijksmuseum Twenthe of de Cosmos Sterrenwacht waar je alles komt te weten over het heelal. Natuurlijk is museum De Fundatie een echte aanrader!

Overijssel verrijkt je

Denk jij bij een museum nog steeds aan een statische hal vol met schilderijen? Dat is gelukkig in veel gevallen al lang niet meer zo. Musea komen in allerlei soorten en maten en Overijssel heeft een mooi aanbod. Ga op ontdekking door de geschiedenis van het speelgoed, ervaar wat soldaten in de Tweede Wereldoorlog moeten hebben doorstaan of wandel, als je daar wél van houdt, door grote zalen vol met de prachtigste kunstwerken. Het maakt niet uit of je met je partner, vrienden of gezin op pad bent, er is altijd een museum te vinden dat leuk is voor jullie allemaal.

De leukste musea voor het hele gezin

Staan jouw kinderen niet te springen als je voorstelt om naar een museum te gaan? Dan kennen ze deze musea in Overijssel nog niet. In Enschede vind je een echt familiemuseum. In De Museumfabriek kun je ontdekken, experimenteren en leren over de toekomst. Het is een soort kruising tussen een natuurhistorisch museum, techniekmuseum en kunstmuseum, maar dan heel anders dan je ooit gezien hebt. Dit moeten jullie zelf ervaren!

Een ander zeer kidsproof museum is het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Niet voor niks werd dit museum in 2014 uitgeroepen tot 'Het leukste kidsproof museum van Overijssel'. Speel spelletjes, duik in de techniek van grote indrukwekkende machines en leer spelenderwijs alles wat je over techniek wilt weten.

Met kinderen mag je ook zeker het Speelgoedmuseum in Deventer niet overslaan. Al generaties lang biedt dit museum vertier voor iedereen. (Groot)ouders herbeleven hun jeugd, terwijl (klein)kinderen het speelgoed van vroeger leren kennen. Je kunt het speelgoed niet alleen bekijken, maar er moet natuurlijk ook gespeeld worden.

De geschiedenis van Overijssel

Overijssel kent een lange en roerige geschiedenis. Uiteraard zijn er in de provincie veel musea te vinden die een deel van deze geschiedenis opnieuw tot leven laten komen. Zo sta je in het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal even middenin de Tweede Wereldoorlog. Levensechte diorama's nemen je mee terug in de tijd, waardoor je de oorlog even met al je zintuigen kunt beleven. Ook word je hier geconfronteerd met lastige vragen over oorlog, vrijheid en vrede en wordt de link met het heden gelegd. Wat zou jij doen in tijden van oorlog? Een heftig, maar zeer leerzaam en indrukwekkend museum om te bezoeken.

Als je meer geïnteresseerd bent in een ander deel van de Sallandse geschiedenis, dan is een bezoek aan een van de museumboerderijen aan te raden. Hoe zag het boerenleven er vroeger uit? En hoe zit dat tegenwoordig? Weet jij waar alle verschillende boerenwerktuigen voor zijn? Of duik in de geschiedenis van het ijs. Dat wordt gegarandeerd een lekkere ontdekkingstocht.

Voor de stadsgeschiedenis van Deventer kun je terecht in Museum de Waag. Aan de hand van inspirerende voorwerpen word je meegenomen door het verhaal van Deventer. Ook in andere plaatsen in Overijssel vind je musea over de lokale geschiedenis. Duik bijvoorbeeld in de waterrijke geschiedenis van Kampen. Of ontdek de cultuurhistorische geschiedenis van Hengelo in een oude patriciërswoning in het centrum van de stad. Vanaf dit museum kun je ook deelnemen aan het interessante stadswandeling langs historische plekken in Hengelo. Zo leer je de stad nog beter kennen.

Voor de kunstliefhebbers

Hou jij nou wel van grote imposante museumzalen die volhangen met de mooiste kunstwerken? Gelukkig zijn ook dat soort musea goed vertegenwoordigd in Overijssel. Om te beginnen mag Museum de Fundatie in Zwolle niet op je lijstje ontbreken. In een indrukwekkend gebouw is een omvangrijke collectie kunst te bewonderen. Alleen de buitenkant van het pand is het bekijken al waard. Een neoklassiek paleis met een soort futuristische bol op het dak; dat moet je met eigen ogen gezien hebben!

Voor de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland moet je in Enschede zijn. Hier vind je Rijksmuseum Twenthe waar je in maar liefst 36 zalen kunt genieten van moderne-, hedendaagse- en klassieke kunst. De exposities wisselen regelmatig, waardoor er elke keer wat nieuws te beleven valt. Bekijk de meest schitterende kunstwerken en zie hoe heden en verleden samenkomen.

Een wat minder bekend, maar niet minder mooi, Overijssels kunstmuseum is Museum No Hero in Delden. Wandel door vijf eeuwen internationale kunstgeschiedenis. Vergeet ook zeker niet om een wandeling door de museumtuin te maken. Hier geniet je van de mooiste sculpturen, terwijl je helemaal tot rust komt in de prachtig aangelegde tuin.

Welk museum ontdekken jullie als eerste?

Zo zie je maar dat een museumbezoek alles behalve saai hoeft te zijn. En naast deze musea is er in Overijssel nog veel meer te beleven. Combineer je bezoek aan een van de interessante musea ook zeker eens met een wandeling door de stad of regio. Of geniet na je museumbezoek eens van een heerlijke high tea in een van de gezellige cafeetjes van Overijssel. Zo maak je er een gezellige en onvergetelijke ervaring van, voor iedereen. Welk museum staat bovenaan jullie lijstje?