Typisch Overijssel

Bucketlist: bijzondere musea in de Hanzesteden

 • 3 minuten opladen
 • 30236 x bekeken

Een weekend cultuur snuiven in de Hanzesteden - een goed idee! Musea kunnen dan niet ontbreken. Geen probleem, wat die zijn er in Oost-Nederland genoeg. Deze musea in de Hanzesteden moeten (ja, moeten) op je to-do-list.

 1. 10

  ANNO Stadsmuseum Zwolle

  ANNO Stadsmuseum Zwolle haalt en brengt alle verhalen over Zwolle in het verleden, heden en de toekomst. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak te vinden zijn. Een plek vol historie en verhalen, waarin je Zwolle op alle mogelijke manieren kunt ontdekken.

 2. 9

  Museum De Waag

  Museum de Waag: Een prachtig gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, klok en drie spitstorentjes. Alleen dat is al een bezoekje aan Deventer waard. Maar binnen hangt ook prachtige kunst. De tentoonstellingen wisselen elkaar af en hebben vaak een link met de actualiteit.

 3. 8

  Museum de Fundatie

  Dit is hét museum van Zwolle, waar je kunstcollecties vanaf de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd vindt. Vaak internationale topstukken en bijzondere tentoonstellingen.

 4. 7

  Ikonenmuseum

  Het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen maar ikonen te tonen. Je ontdekt wat een ikoon is, welke stijlen er zijn en welke rol ze nu nog vervullen. Een leerzaam museum die tijdens een dagje Overijssel niet mag ontbreken.

 5. 6

  Stedelijk Museum Kampen

  Het stedelijk museum is gehuisvest in het voormalige Nieuwe Raadhuis. De collectie is opgedeeld in vier thema’s: Bestuur en Rechtspraak, Water, Geloof en Huis van Oranje. In een aparte zaal vinden jaarlijks enkele wisselexposities plaats.

 6. 5

  Marius van Dokkum

  Een museum waar hardop gelachen wordt, waar wildvreemden met elkaar in gesprek raken voor een schilderij en waar kinderen net zo veel plezier aan kunst beleven als grote mensen. Dat is uniek. Dat is het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk.

 7. 4

  Mosterdmuseum Doesburg

  Zeg je Doesburg, dan zeg je mosterd. In 1457 werd er in Doesburg voor het eerst mosterd gemaakt. De mosterd is uitgegroeid tot het bekendste product van deze Hanzestad. In het Mosterdmuseum kom je alles te weten over deze mosterd. Proef de mosterd en je begrijpt direct waarom dit product zo beroemd is!

 8. 3

  Anton Pieck Museum

  Het Anton Pieck Museum biedt een brede en verdiepende kijk in het werk en het leven van deze kunstenaar. Het museum werd in 1984 geopend door de kunstenaar en prinses Margriet. Het museum geeft een brede en verdiepende kijk in het werk en leven van Anton Pieck. Voornamelijk bekend als een van de grondleggers van de Efteling met in bijzonder het sprookjesbos.

 9. 2

  Musea Zutphen

  In het Musea Zutphen komen het Stedelijk Museum en het museum Henriëtte Polak samen onder één dak. Waar het Stedelijk Museum Zutphen de geschiedenis tot leven brengt, gaat het museum Henriette Polak over de 20e-eeuwse figuratieve kunst in Nederland.

 10. 1

  Bottermuseum Elburg

  Treed binnen in de wereld van de traditionele botterbouw en historie van de visserij bij Bottermuseumwerf De Hellege in Elburg. Bekijk verschillende soorten botters en oude ambachten en vang een glimp op van de restauratie van de botters. Er is ook een filmzaal, fotocollectie en er zijn gidsen die rondleidingen geven.