Typisch Overijssel

De top 8 musea in Overijssel

 • 3 minuten opladen
 • 12252 x bekeken

Overijssel is rijk aan diverse musea. Er valt meer dan genoeg te ontdekken op cultureel gebied in de breedste zin van het woord. Van openluchtmusea tot aan kunstmusea.

 1. 8

  Kasteel Het Nijenhuis

  Kasteel Het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen en door vele restauraties en verbouwingen is het kasteel sinds 2004 volledig toegankelijk voor het publiek.

 2. 7

  Museum De Fundatie

  Het ei, de ufo of het ruimteschip zijn enkele koosnaampjes voor museum De Fundatie in Zwolle. Reden is de ellipsvormige opbouw op het dak met de bijzondere buitenkant die bekleed is met 55.000 wit-blauwe tegels. Het ‘ei’ zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw die gebouwd is tussen 1838 en 1841 en later is omgetoverd tot het museum zoals het vandaag is.

 3. 6

  ANNO Stadsmuseum Zwolle

  ANNO Stadsmuseum Zwolle haalt en brengt alle verhalen over Zwolle in het verleden, heden en de toekomst. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak te vinden zijn. Een plek vol historie en verhalen, waarin je Zwolle op alle mogelijke manieren kunt ontdekken.

 4. 5

  Museum Natura Docet

  Museum Natura Docet is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin.

 5. 4

  Rijksmuseum Twenthe

  Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst. Met een grote en uiterst rijke kunstcollectie, bruiklenen en schenkingen worden jaarlijks tot wel 10 tentoonstellingen geprogrammeerd, verschillende naast elkaar. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kun je genieten van koffie, maar ook van een heerlijke lunch.

 6. 3

  Museum de Waag

  Museum de Waag: Een prachtig gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, klok en drie spitstorentjes. Alleen dat is al een bezoekje aan Deventer waard. Maar binnen hangt ook prachtige kunst. De tentoonstellingen wisselen elkaar af en hebben vaak een link met de actualiteit.

 7. 2

  Villa Rams Woerthe

  Deze imposante villa werd gebouwd in 1899 en is een prachtig voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst', de Nederlandse variant van de Jugendstil of art nouveau. De naam Rams Woerthe verwijst naar het weiland of 'woerthe' waarop de villa is gebouwd en dat ooit in het bezit was van een burgemeester genaamd 'Ram'.

 8. 1

  Stedelijk Museum Kampen

  Het stedelijk museum is gehuisvest in het voormalige Nieuwe Raadhuis. De collectie is opgedeeld in vier thema’s: Bestuur en Rechtspraak, Water, Geloof en Huis van Oranje. In een aparte zaal vinden jaarlijks enkele wisselexposities plaats.

Toon meer verhalen

Ook interessant