Doe-tips

Een uniek inkijkje in het verleden: 5 tips voor Open Monumentendag

 • 2 minuten opladen
 • 2624 x bekeken

Open Monumentendag is een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van geschiedenis en cultureel erfgoed. Het evenement biedt op 9 en 10 september een unieke gelegenheid om Overijssel en de historie te ontdekken. Dit jaar is het thema ‘Levend erfgoed’. Immaterieel erfgoed zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar worden dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.

 1. 5

  Landelijke publieksopening in Zwolle

  Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op 8 september, de vrijdag voorafgaand aan het weekend een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse met acts en veel livemuziek. Ontdek ook de Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt en geniet van bijzondere muzikale en theatrale optredens in de Zwolse monumenten, tijdens de Monumententours die je verspreid door de binnenstad zult tegenkomen.

 2. 4

  Kasteelrijk Hof van Twente

  Hof van Twente staat bekend als een van de best bewaard gebleven cultuurhistorische gebieden van Nederland. Want waar in Nederland vind je zeven kastelen, zo compact bij elkaar? Vrijwel alles in de Hof staat er nog even fris bij als eeuwen geleden, toen het tot stand kwam. Neem tijdens Open Monumentendag een kijkje achter de schermen bij watermolens van Kasteel Twickel, een boerderij uit 1859 en nog veel meer!

 3. 3

  Erfgoed in Enschede

  Bezoek Enschedese gebouwen waar je nog nooit bent geweest en leer van alles over de Enschedese geschiedenis. Kom op plekken waar je normaal gesproken niet zomaar mag komen en laat je verrassen. Je kunt gebouwen bezoeken, meedoen met wandelingen, exposities bekijken, torens beklimmen, monumenten bekijken en nog veel meer. Kortom: er is veel te zien, te doen en te beleven!

 4. 2

  Een duik in het Zwolse verleden

  Bezoek op 9 september de gratis opengestelde monumenten. Volg de voorgestelde wandelroute en kom langs alle activiteiten. Of fiets lekker door Zwolle en het buitengebied langs cultureel erfgoed, monumenten en historische buitenplaatsen. Neem een kijkje in De Sassenpoort, Het Academiehuis, de sleepboten en veel meer!

 5. 1

  Meer dan vijftig monumenten in Steenwijkerland

  In Steenwijkerland zijn de monumenten te bezoeken op zaterdag 9 september. Meer dan 50 monumenten openen hun deuren, zodat vele bezoekers kunnen genieten van het culturele erfgoed. Het is voor jong en oud, van muziek tot rondleidingen, er is veel te doen. De palingrookwedstrijd, De Wicher Kalenberg, Het Koetshuis en nog veel meer kan je bezoeken!