Overijssel heeft verrassend veel te bieden. Of het nou gaat om het landschap, de natuur of de prachtige steden, Overijssel heeft hét gewoon. Dat geldt zeker ook voor de theaters en podia die de provincie rijk is. Die kunnen namelijk wat betreft de uitstraling de vergelijking met elk theater in Nederland aan.

Overijssel. Overheerlijk On-Nederlands

Je hebt de heel grote theaters, Overijssel heeft echter ook tal van intieme theaters waar je op je gemak en ongedwongen de beste talenten van de cabaretwereld ziet. Je hebt een theater op een boot en aankomende theatermakers krijgen in Overijssel ook volop de kans zich verder te ontwikkelen. Dus ook op het gebied van theaters heft Overijssel de X-factor en weet het steeds weer te verrassen. Het theater in Overijssel is meer dan de moeite waard, in alle opzichten.

Als enige theater van Nederland met bewegend plafond

Het theater in Overijssel waar toch de meeste aandacht naar uitgaat, is Theater De Spiegel. Het vormt samen met theater Odeon de Zwolse theaters. De Spiegel is zo bijzonder omdat het als enig theater in ons land een beweegbaar plafond heeft. Overijssel heeft ook theaters zonder plafond, bijvoorbeeld in de vorm van Openluchttheater Hertme. Dit theater is vooral tijdens het zomerseizoen meer dan de moeite waard. De moeite waard is alleen al de ligging, bij Hertme. Groots is het Wilminktheater en dat in alle facetten. Zo biedt het theater in Enschede plek aan zes podia en worden er normaliter tussen de 350 en 400 voorstellingen per jaar gehouden. Overigens zijn ook Odeon, broertje van De Spiegel, en een ander openluchttheater, Nijverdal, bijzonder de moeite waard om met een bezoek te vereren.

Combineer een bezoek aan het theater met een overnachting

Overijssel heeft veel te bieden op cultureel vlak. Dat zie je aan het aanbod van theaters als Concordia, de Schouwburgen in Hengelo en Deventer en Theater Ogterop. Allemaal met een eigen karakter en een keur aan verschillende artiesten; van zowel de erkende topartiest tot beginnende theatermakers. Ze krijgen allemaal een plek in Overijssel. Leuk is zeker ook het Theaterhotel in Almelo, waar je een bezoek aan een theatervoorstelling, congres of feestje combineert met een overnachting. Klein maar fijn is ’t Verborgen Theater, gelegen achter eetcafé De Buren in Boekelo. Daar krijgt nieuw talent elke tweede dinsdag van de maand de kans om zich aan het publiek te laten zien. Van die mogelijkheid maken zeker cabaretiers en cabaretgezelschappen volop gebruik.

Klein theater met een intieme sfeer

In Zwolle heb je ook nog de Verhalenboot. Op de boot en met uitzicht op de Zwolse wateren krijg je als bezoekers alleen de meest spannende verhalen te horen. En zoals de naam al doet vermoeden is het Vestzaktheater een klein theater met een intieme sfeer. Perfect voor een verrassend avondje uit ook. En zo verrast Overijssel dus niet alleen op het gebied van natuur, landschappen en gezellige stadscentra, maar zeker ook op het gebied van theater. Want behalve de al genoemde theaters heeft het nog heel veel meer cultureels te bieden.

En zo weet Overijssel je in alle opzichten toch steeds weer te verrassen. Bovendien begrijp je nu waarschijnlijk ook waarom er zoveel cultureel talent uit Overijssel afkomstig is.