Doe-tips

Naar buiten in Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 2611 x bekeken

De vogels zingen, krokusjes schieten uit de grond en de lucht … die is stralend blauw. Oftewel: het is lente! In Overijssel betekent dit dat de natuur roept. Dit zijn leuke uitjes in het voorjaar in Overijssel.

Op het water

Het voorjaar is het startschot voor het vaarseizoen. In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je heerlijk varen door de sloten en vaarten, onder bruggen door (vergeet niet te bukken!) en langs pittoreske huizen. Je kunt ook meegaan met een vaartocht van bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Denk aan een vaartocht waar je moerasvogels van dichtbij kunt zien of de oudste aalscholverkolonie van Nederland kunt bewonderen. Leuk voor kinderen: van mei t/m september kun je bij Bezoekerscentrum De Wieden een schepnetje huren. Speuren naar waterdieren! Je kunt voor een speurtocht ‘Dierenmanieren’ gaan.

Op de fiets en aan de wandel

Een dagje uit in de lente betekent in Overijssel de wandelschoenen aan en de rugzak vullen met verrekijker, bolletjes en drinken. Of de fiets op en je fietstassen of fietskrat volladen. Hoe dan ook, de meest leuke uitjes zijn buiten en gratis. In het voorjaar heb je prachtige vergezichten over het riet, staan de bloemen in bloei en zingen de vogels je tegemoet.Maak bijvoorbeeld een fiets- of wandeltocht bij de Sallandse Heuvelrug, een rondje zwartewaterland of ga voor de kunstfietsroute in Salland. Ben je op zoek naar mooie fietsroutes, dan kun je je geluk op in Zwolle en Kampen.

4 tips

1. Picknicken bij Dal van Mosbeek
Bij rivier De Mosbeek vind je glooiende heuvels, eeuwenoude watermolens en bijzondere dieren en planten. Het is een bijzonder picknickplekje midden in de natuur. Geniet ondertussen van het kletterende water, de eerste zang van de tjiftjaf en verscholen beekjes.

2. Lokaalspoorwegmuseum Haaksbergen-Boekelo
Koop een kaartje en laat je meevoeren naar de rijke geschiedenis van de stoomlocomotief. Bewonder en beleef! Je kunt iedere zondag een treinrit maken van 2 april t/m 29 oktober. Er is ook een museum (ook heel leuk voor kinderen!), horeca en winkel.

3. Dineren met asperges
De regio Salland beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. De perfecte omstandigheden voor asperges! Vanaf april organiseert Salland Natuurlijk Gastvrij verschillende dagen om de apserges te proeven, zoals een aspergefietsroute vanuit Deventer.

4. Sallandse Heuvelrug inclusief schaapskooi
Een uitje naar de Sallandse Heuvelrug staat garant voor een flinke portie natuur, cultuur en historie. Het gebied is ongeveer 35 vierkante kilometer - genoeg ruimte voor een prachtige fiets- of wandelroute. Glooiende heidevelden, uitgestrekte bossen, zingende goudhaantjes en wegspringende reeën. Behalve wandelen en fietsen, kun je hier ook sterren kijken, wandelen met een boswachter of op bezoek bij de bijenstal.