In het prachtige Overijssel is de natuur enorm veelzijdig. Nationale parken, wateren, bergen en coulisselandschappen, in Overijssel is het allemaal te ontdekken. Geniet als liefhebber van de veelzijdigheid die de natuur in Overijssel te bieden heeft: te voet, te paard, te water of per fiets, alles is mogelijk. Is een dagje in de natuur niet genoeg? Overal is aan gedacht, er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden midden in de natuur.

Maak kennis met de veelzijdige natuur in Overijssel

Natuur

Ontdek de natuur in Overijssel

Blijf niet binnen zitten. Kom mee naar buiten! Want buiten is zoveel meer te zien en te ontdekken. Zeker in Overijssel waar de natuur divers is. Wist je dat Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug 26 bergen heeft die je kunt beklimmen? Eenmaal op de top wordt je beloond met een schitterend uitzicht. Dat je voor de meeste adembenemende kanotocht niet naar Zweden hoeft? Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa en een waar kanoparadijs. Je komt oog in oog te staan met bijzondere vogels, libelles en otters. Vergeet ook niet Twente te bezoeken. Fiets of wandel door het coulisselandschap en geniet van de diversiteit van het landschap. Overijssel maakt de avonturier in je los en is de plek om de natuur op een actieve manier te beleven. Binnen zitten doe je al genoeg in dit digitale tijdperk. Dus doei telefoons en laptops. Hallo natuur!

Overnachten in de natuur

Nationaal park Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is ontstaan door mensenhanden. Dankzij turfwinning en veenafgraving vind je grachten, meren, plassen, hooiland, moerasbossen en trilveen. De otter leeft hier, wat betekent dat het water schoon is. Aan de randen van het park liggen schilderachtige waterdorpen als Giethoorn en pittoreske Zuiderzeestadjes.

Coulisselandschap in Twente

Er is zoveel moois te ontdekken in Twente. Twente kenmerkt zich door het coulisselandschap. Typerend voor dit zijn de houtwallen en heggen. De voorlopers van prikkeldraad, want ze dienden om schapen, koeien en paarden in een weiland te houden. En nog steeds staat in Twente maar liefst zesduizend kilometer aan dichtbegroeide natuurlijke afscheidingen. Door het glooiende Twentse landschap zijn veel fiets- en wandelpaden aangelegd. Zo kom je overal langs: bossen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen, rivieren, beekjes, houtwallen, graanvelden, sjieke landgoederen, antieke boerderijen, schilderachtige dorpjes… Klinkt wel érg paradijselijk, vind je niet?

Bergen in Overijssel

Wie denkt dat je voor het berglandschap naar het buitenland moet heeft het mis. Overijssel heeft een divers landschap waarin bergen zeker niet ontbreken. Breng eens een bezoekje aan de Sallandse Heuvelrug, de Lemelerberg, de Holterberg of de Archemerberg.

Paarse Heide

Vanaf eind augustus tot half september dan is het de tijd dat de heide in bloei staat. Met als resultaat: prachtige paarse landschappen. Een aanrader om dit eens te zien! De Sallandse Heuvelrug heeft één van de grootste aaneengesloten gebieden met droge heide in West-Europa. Je waant je dan echt in een paarse oase. Andere gebieden met mooie bloeiende heide zijn o.a.: Archemerberg, Buursezand, Holterberg, Lemelerberg en Sprengenberg. Kom je ook? De paarse loper staat voor je uit!