Natuurgeheimen

Een natuurgeheim in De Lutte: Arboretum Poort Bulten

  • 2 minuten opladen
  • 1964 x bekeken

Een historisch bomenpark en een later aangelegd poelenlandschap vormen samen de basis voor het unieke Arboretum Poort Bulten. Je treft hier 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Uniek om te beleven en elk jaargetijde heeft iets bijzonders. In de herfst een kleurenexplosie en in de lente en zomer een bloesem- en bloemenparadijs. Margrietenvelden, orchideeën en zoemende bijen. Met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel. Echt genieten.

Een rijk verleden

Textielfabrikanten kochten begin vorige eeuw in Twente woeste gronden op om er hun buitenverblijven te realiseren. Arboretum Poort Bulten werd aangelegd door textielfabrikant Gelderman. Het park ademt nog de sferen van vroeger. In de Tweede wereldoorlog was het arboretum een belangrijke schakel in het verzet. Engelse en Amerikaanse piloten vonden er een schuilplek. Mevrouw Gelderman-van Wulfften Palthe en jachtopziener Sukkel speelden hierbij een belangrijke rol.

2500 verschillende bomen

Een park met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over 1000 soorten is natuurlijk al heel bijzonder. Uniek zijn de gigantische mammoetboom en de zaailing van de Anne Frankboom. Maar ook de bloemen, planten, insecten en zoogdieren die er leven vind je niet overal. Alle bomen en heesters zijn voorzien van naambordjes. Daarop staat in het Latijn, Nederlands en Duits de soortnaam en de naam van de familie vermeld. Tevens wordt het land of de streek van herkomst vermeld.

Op bezoek

Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er is veel aandacht voor blinden en toegankelijkheid voor gehandicapten. Er is een rolstoelvriendelijke route. Van april tot en met oktober staat er wekelijks een gids voor je klaar die je comfortabel vervoert door het park met een elektrokar.

Schenkerij PoortBulten

Schenkerij PoortBulten is een horecagelegenheid, gelegen in het prachtige park van Natuurmonumenten Poort Bulten. Midden in de natuur is hier gelegenheid voor een kopje koffie/thee met wat lekkers.