Door de ogen van

Cindy en Manou van Naturescanner ontdekken Overijssel

  • 1 minuten opladen
  • 2895 x bekeken

Influencers Cindy en Manou van Naturescanner hadden de Duursche Waarden in Overijssel al een tijdje op hun lijstje staan. Maar nu was het dan echt zo ver. In dit verslag nemen we je mee langs de punten waar zij zijn geweest. Bekijk de Duursche Waarden en IJsselvallei door de ogen van Cindy en Manou en kom het snel zelf ontdekken.

De hoogtepunten

09:30

Wandelen van Hotel Gaia naar Landgoed De Haere

Hotel Gaia
Hotel Gaia

Een mooie uitvalsbasis voor zowel de Duursche Waarden, de IJssel als de Sallandse Heuvelrug is Hotel Gaia. Dit bijzondere hotel ligt op een prachtig landgoed en is kleurrijk en thematisch ingericht. De dames van Naturescanner mochten in Afrikaanse sferen slapen, kamer Ndebele.

Themakamer Ndebele
Themakamer Ndebele

Na het ontbijt maakten ze deze wandeling van een uurtje naar Landgoed De Haere, nog zo'n mooie parel. Naast natuur ook veel historie. Olst en Wijhe bijvoorbeeld werden gesticht als havezaten in de middeleeuwen en de beginselen van Kasteel de Haere werden al vermeld in de 14de eeuw.

Landgoed De Haere
Landgoed De Haere

10:30

Rondleiding De IJssellinie

Als je het Overijsselse Salland bezoekt is een rondleiding langs de IJssellinie haast een must. Gids Jan de Vries van Staatsbosbeheer was als jonge knaap nog zelf actief geweest bij de linie tijdens de Koude Oorlog en vertelde vol passie over hoe het hier destijds aan toe ging. Een stukje Nederlandse geschiedenis waar menigeen weinig van af weet.

Bunker
Bunker

Na de Tweede Wereldoorlog (1948 - 1989) vreesde het Westen een aanval van de Sovjet-Unie. De NAVO-landen richtten gezamenlijk een sterke verdedigingslijn op, met name langs de Rijn. In Nederland werd in het diepste geheim deze verdedigingslinie verlengd en aangelegd langs de IJssel. Er zijn nog 4 bunkers in tact en zelfs het apparatuur staat nog opgesteld. Indrukwekkend!

De IJssellinie is het best bewaarde geheim van Overijssel

12:30

Lunchen bij Brasserie Op Duur

Het is heerlijk lunchen bij Brasserie op Duur, gelegen aan de IJssel in een natuurrijke en ontspannen omgeving. Infocentrum IJssel Den Nul ligt ernaast dus de perfecte uitvalsbasis om vanaf hier de flora en fauna van de Duursche Waarden te ontdekken.

13:30

Op excursie door de Duursche Waarden

Schotse Hooglanders
Schotse Hooglanders

De Duursche Waarden zijn in elk jaargetijde het bezoeken waard. Naturescanner was er in het vroege voorjaar, tijdens het broedseizoen. Maar wat hebben ze veel vogels en beschermde diersoorten kunnen zien. Vanaf de vogelkijkhut was het een komen en gaan van ooievaars, tjiftafs, ganzen, eenden en prachtige ijsvogels. Maar in dit gebied zijn er ook aalscholvers, otters, IJslandse pony's en Schotse Hooglanders. Met een beetje geluk spot je de bever.

omschrijving
omschrijving

"Een excursie met Staatsbosbeheer is een aanrader. Anders hadden we hoogtepunten als Steenfabriek Fortmond, de Vogelkijkhut, de Uitkijktoren, het Kozakkenveer, de Ruige Route en de interessante verhalen van de IJssel zeker weten gemist!"

17:30

De dag afsluiten bij de Proeftuin van Salland

Cindy en Manou sloten hun ontdekkingstocht in in de IJsselvallei af bij de Proeftuin van Salland. Hier proef je van biologische en lokale producten en geniet je van Sallandse gastvrijheid. Dit restaurant ademt een ongedwongen sfeer en alle producten vertellen een eerlijk verhaal.

omschrijving
omschrijving

Bonustip van Naturescanner: "Heb je voldoende tijd? Fiets dan vooral één van Sallandse Slingers. Wij fietsten de route Het Geheim van de IJssel in oorlog en vrede." Manou en Cindy zijn nogal ondersteboven geraakt van Overijssel Benieuwd wat ze verder van het avontuur vonden? Lees alle drie blogs over deze trip op Naturescanner.

Meer Salland in beeld

Zonsondergang bij de IJssel
Zonsondergang bij de IJssel