Micro-avonturen op hoogte

De 10 allerhoogste bergen van Overijssel

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 6552 x bekeken

Toegegeven, de Mount Everest is velenmaler hoger. Maar om nou te zeggen dat Oost Nederland vlak is? Dankzij de laatste ijstijden vind je hier nog echt ruige landschappen. Met zwerfkeien, zandverstuivingen en stuwwallen die soms reiken tot in Duitsland. De tien hoogste hebben we voor je op een rijtje gezet. Ze staan stuk voor stuk garant voor een leuk uitje. Of je nu van wandelen of fietsen houdt.

 1. 10

  Haarlerberg - 63,2 meter

  De Haarlerberg is weer familie van de Grote en de Kleine Koningsbelt in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je vindt hem in de buurt van Hellendoorn. Wandelroutes voeren langs heidevelden afgewisseld met bossen. Als je geluk hebt, spot je nog een zeldzame korhoender.

 2. 9

  Galgenberg - 69,8 meter

  Boven op de Galgenberg - een broertje van de Braamberg - vonden in de middeleeuwen terechtstellingen plaats. Nu bewandel je er vreedzaam de Galgenbergroute (18km) langs onder meer de Graancirkels van Jannink - het grootste landschapskunstproject van Nederland.

 3. 8

  Kuiperberg - 71 meter

  Vanaf de Kuiperberg zie je niet alleen het kunstenaarsstadje Ootmarsum maar ook de contouren van het sprookjesslot in het Duitse Bentheim. De oriënteertafel is inmiddels een rijksmonument. Ooit was het een routeplanner ‘avant la lettre’: de ANWB plaatste dit soort tafels namelijk al rond 1920 op uitzichtpunten langs routes van en naar Amsterdam.

 4. 7

  Kleine Koningsbelt - 72,5 meter

  De Kleine Koningsbelt is het broertje van de Grote Koningsbelt en ligt een kilometer noordelijker. Een wandelpad met mooie vergezichten voert over de betoverende heide. De ‘Palthetoren’ piekt soms boven de boomtoppen uit. Hij is vernoemd naar een rijke textielfabrikant die ooit eigenaar was van het landgoed.

 5. 6

  Grote Koningsbelt - 75,5 meter

  Fietsers en mountainbikers kennen de verhalen over deze joekel met een stijgingspercentage van 8%. Je vindt hem in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het stuwwalcomplex, in combinatie met de veelgeprezen Toeristenweg tussen Holten en Nijverdal, is favoriet bij veel fietsers.

 6. 5

  Braamberg - 76 meter

  De Braamberg is een 76 meter hoge heuvel gelegen tussen de Tutenbergweg in het noorden en de Braambergweg in het zuiden. Net als de Braamberg ligt de Tutenberg tussen Vasse en Hezingen.

 7. 4

  De Lemelerberg - 77 meter

  De Lemelerberg – dicht bij Ommen - wordt gekenmerkt door heide, loofbos en stuivende zandvlaktes. Bovenop ligt een grote zwerfkei die tijdens de ijstijd is meegevoerd. Of je nu in of op een mountainbike, rolstoel, (race)fiets of paard zit of gewoon komt wandelen. Er zijn genoeg routes!

 8. 3

  De Paasberg - 79,8 meter

  Het kleine broertje van de Tankenberg. Ze behoren tot hetzelfde stuwwalcomplex. Of de naam iets te maken heeft met de paasgebruiken van weleer is niet zeker. Maar dat christelijke en heidense gebruiken op deze stuwwal hand in hand gaan, staat vast. Dat schijnt te maken te hebben met leylijnen die op de berg samenkomen.

 9. 2

  Archemerberg - 79,9 meter

  Bij Ommen vind je de Archemerberg: heide afgewisseld met zandvlaktes en uitgestrekte bossen. Ga ’s ochtends vroeg. In de nevel krijgen de grillige jeneverbesstruiken iets surrealistisch. Ze herinneren aan de witte wieven die vroeger rond grafheuvels ronddwaalden.

 10. 1

  Tankenberg - 85,1 meter

  Dit is de allerhoogste stuwwal van Overijssel. Je moet ervoor naar Oldenzaal, dicht bij de Duitse grens. Let op: er ontspringen maar liefst vijf beken. Dus niet raar opkijken als je over een wiebelplankje naar de overkant moet.

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.