Natuurgeheimen

De Duursche Waarden, een minder bekend, maar een prachtig natuurgebied in Salland

  • 4 minuten opladen
  • 24699 x bekeken

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is bij de meeste mensen bekend. Maar in Salland zijn er ook nog minder ontdekte natuurgebieden. Één van deze natuurgebieden is de Duursche Waarden in de gemeente Olst-Wijhe. Het natuurgebied is gelegen aan de IJssel en is 120 hectare groot. Dit gebied is sinds 1989 heringericht door Staatsbosbeheer. Er is sindsdien hard gewerkt om het natuurlijke rivierenlandschap weer terug te laten keren.

Onzichtbaar door de dijken

Het rivierenlandschap werd steeds onzichtbaarder door de dijken. Dit maakte het mogelijk om de uiterwaarden te gebruiken voor agrarische doeleinden. Zonde, want het gebied verloor zo veel van zijn karakter. Maar dit is met de herinrichting terug gekeerd. Verdiep je in het landschap en de flora en fauna. Bekijk ook het verslag dat Naturescanner maakte tijdens hun verkenning van dit landschap.

Veelzijdig karakter

Wat vooral opvalt als je nu door de Duursche Waarden loopt, is de veelzijdigheid. Het gebied bestaat uit moerassen, rivierarmen en bos. En onderweg kom je veel dieren tegen. De kans is groot dat je oog in oog komt te staan met een Schotse Hooglander of IJslandse paarden. Voor de vogelspotters is dit gebied een verademing. Je ziet hier diverse soorten vogels; ganzen, eenden, steltlopers, meeuwen en ga zo maar door. Het beste punt om vogels te spotten is vanaf de uitkijktoren. Ook is er in het gebied een vogelkijkscherm aanwezig. Vergeet je verrekijker dus niet.

Vogels spotten
Vogels spotten

Infocentrum IJssel den Nul

Het Infocentrum IJssel den Nul is de perfecte uitvalsbasis om het natuurgebied te bezoeken. Het infocentrum is gelegen aan de rand van de Duursche Waarden. Hier vind je meer informatie over het gebied en beleef en ontdek je de IJssel. Dit kan door laatjes te openen in de expositie, door onderzoeken en knutselen in het seizoenslab en voor kinderen is er een waterspeelplaats. Daarnaast is er een horecavoorziening waar je kunt genieten van een versnapering. En bij het Infocentrum starten diverse wandelingen door het gebied. Ook organiseert Staatsbosbeheer regelmatig rondleidingen en excursies waardoor je nog meer over de Duursche Waarden komt te weten.

De Ruige Route

Breng je een bezoek aan de Duursche Waarden, dan raden we je aan om de Ruige Route te lopen. Dit is een route met een lengte van 8km. Je start de tocht bij het Infocentrum IJssel den Nul waar je een routekaart kunt meenemen. Het eerste onderdeel van de tocht is al indrukwekkend, want je moet een drijfbrug over om het gebied in te komen. Eenmaal de drijfbrug gepasseerd loop je door ruige graslanden en struin je door ooibossen richting de overblijfselen van Steenfabriek Fortmond. Hier werd van 1828 tot 1976 steen gebakken. Een deel van de ovens en de toren zijn nog zichtbaar en zijn nu een rijksmonument. Naast Steenfabriek Fortmond staat een uitzichttoren die je een mooi uitzicht geeft over de IJssel en de Duursche Waarden. Ook heb je er de mogelijkheid om het Kozakkenveer, een fiets- en wandelveer, te nemen naar de overkant van de IJssel.

Uitkijktoren Duursche Waarden
Uitkijktoren Duursche Waarden

Hoog water en laarzen

Na de steenfabriek vervolg je je weg langs de IJssel. Dit pad is begaanbaar wanneer het water niet te hoog staat. Als dit pad gangbaar is, dan is er een trekveer die je naar de overkant brengt en zodoende je weg kunt vervolgen. Informeer vooraf in het Infocentrum of het trekveer te gebruiken is. We adviseren je om laarzen of waterdichte schoenen aan te trekken. Je loopt namelijk wel door een rivierenlandschap waarin het drassig kan zijn. Door de diversiteit in landschap, de paden en natuurlijk de aanwezigheid van de IJssel is dit een route die niet zal vervelen. En mocht het heel warm zijn, dan is er bij het Infocentrum zelfs een zwemkolk waarin je verkoeling kunt zoeken.

Kortom, een de Duursche Waarden is een bijzonder en waterrijk gebied dat je niet snel zult vergeten. Bekijk de Duursche Waarden ook door de ogen van Naturescanner, zij hebben prachtige ervaringen vastgelegd tijdens hun bezoek aan deze regio.