In beeld

Binnenkijken op het Sallandse boerenbedrijf

  • 5 minuten opladen
  • 3106 x bekeken

Ruim twee maanden in het jaar is het op het erf van boerderij De Boerkamp in Diepenveen een drukte van belang. De aspergeoogst. Leuk, vindt aspergeboer en melkveehouder Hans Nieuwenhuis (35). Dan kan iedereen even kijken op zijn bedrijf. Want verbinding tussen burger en de Sallandse boer, daar gaat hij voor.

De meesten kennen de asperges uit het zuiden van het land. Maar in Salland zijn ook vijf aspergeboeren. Dat is eigenlijk puur geluk, zegt Hans. “We hebben hier grond die geschikt is. Voor asperges heb je lichte zandgrond nodig, een zachte bodem zodat de wortels diep in het grondwater kunnen reiken. Dat is niet te beïnvloeden met mest. We hebben dus veel geluk.”

Lichtzoet

Dus als je goede grond hebt, dan zit je altijd goed, vertelt Hans. Want aan de smaak kun je niet veel veranderen, die wordt bepaald door de bodem. “Ik doe eigenlijk niets bijzonders. Kenners zeggen dat de asperges uit Salland een lichtzoete smaak hebben.” Hans’ ouders begonnen er ooit mee in 1980, toen de naastliggende Deventer wijk Borgele in ontwikkeling was. Dat bleek een gouden greep, want vanaf half april tot eind juni staat het winkeltje op het erf vol met mensen die wel een zak asperges willen. En bij De Boerkamp krijg je er ook alles bij wat je nodig hebt, zelfs een flesje wijn. Hun kleinschalige aspergeteelt is precies genoeg om in die lokale vraag te voorzien. De Boerkamp staat dus bekend om zijn asperges, maar wat mensen meestal niet weten, is dat Hans’ core business ‘gewoon’ de melkveehouderij is. Naast de tuinbouw wordt er gemolken en in het weideseizoen grazen de koeien op het land, dat precies tussen de bewoonde gebieden van Deventer en Diepenveen ligt. Boerenrust, en dat tussen de stadse bebouwing. Hans vindt het geweldig.

Hans Nieuwenhuis
Hans Nieuwenhuis


Transparantie

Naast zijn werk als boer was hij vier jaar lang bestuurslid van LTO afdeling Salland. In die hoedanigheid zocht hij vaak de verbinding tussen boer en burger, wat leidde tot de oprichting van Salland Boert en Eet Bewust. “De publieke opinie werd veel beïnvloed door wat er in de media werd gezegd. We wilden als boeren niet meer gaan ageren op de dingen die daar werden gezegd, maar juist transparantie op het boerenerf centraal stellen.” Het houdt in dat Sallandse boeren zich kunnen aanmelden als lid van Salland Boert en Eet Bewust. Het initiatief wordt betaald door de boeren zelf en bedrijven in de periferie van de sector. In ruil voor contributie krijgen deelnemers een bordje met een QR-code, als je die scant kom je op een website waar allerlei informatie staat over dat bedrijf. “Zo verzorgt dit bedrijf zijn vee bijvoorbeeld. Ook kan de boer zich certificeren om aan te tonen dat hij bewust bezig is.” Een laatste voorwaarde is dat er twintig uur per jaar boerburgercontact is. Dat kan een open dag zijn, maar bijvoorbeeld ook deelname aan Van Riek tot Vork. Bij dat initiatief, Van Riek tot Vork, kunnen mensen op de markt in Deventer letterlijk aan tafel schuiven en producten proeven van boeren in de buurt. Door een koptelefoon wordt verteld hoe het product is gemaakt, wie het heeft gemaakt en waar. Deelnemers waren Hans, die zijn asperges liet proeven, en varkensbedrijf Piggy’s Palace in Bathmen. “Dat initiatief was heel onderscheidend, omdat het boerburgercontact zich er meestal op richt om burgers naar de boer te trekken. Nu ging de boer zelf naar de stad toe.”

Eensgezindheid

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld fietstochten langs bedrijven en organiseren de boerenbedrijven zelf ook open dagen. Volgens Hans heeft het project een grote vlucht genomen in Salland. “Van de actieve 300 bedrijven doen er al 70 mee. Dat is bijna een kwart in de anderhalf jaar dat we aan het werven zijn.” Hij noemt het ‘heel Sallands’. “De eensgezindheid, hoe divers de agrarische sector hier ook is. Je hebt hier heel grote bedrijven met intensieve veeteelt, maar ook kleinschalige bedrijven met streekproducten. We streven toch allemaal hetzelfde doel na. We zijn coöperatief en iedereen doet mee.” En de agrariërs kennen elkaar goed. Dat is ook niet gek, in zo’n hechte regio. “Je hebt hier families en gezinsbedrijven die al generaties lang boeren. En die saamhorigheid uit zich ook bedrijfsmatig, zo wisselen we kennis uit via studieclubs en komen agrariërs bij elkaar om resultaten te delen.” Maar trots, dat zullen ze nooit laten zien, zegt Hans. “Ik ben daar zelf misschien wel anders in, maar de gemiddelde Sallander is in de kern bescheiden. Dat is zijn identiteit. We doen hier niet zo snel uitbundig, al mogen we best trots zijn.”

Zo kun je de Sallandse boerencultuur leren kennen volgens Hans:

De Maathoeve in Heeten Voor de hele familie een groepsaccomodatie en je kunt er de Expeditie Salland Boert en Eet Bewust doen. Dan ga je met een huifkar langs agrarische bedrijven om lokale producten op te halen, waarna je samen gaat koken.
Bekijk de Maathoeve

IJsboerderij Rosahoeve Roomijs van de melk van eigen koeien. Op zondagmiddag kun je zelf een kijkje nemen in de stallen. De IJsboerderij houdt ook regelmatig rondleidingen, kijk in de agenda op de website wat er te doen is.

Bekijk de Rosahoeve

Piggy’s Palace In Bathmen hebben de varkens een paleis. Iedere woensdag kun je zelf een kijkje komen nemen bij de varkensboer.

Bekijk Piggy's Palace