Typisch Overijssel

Salland Boert en Eet Bewust: verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving

  • 3 minuten opladen
  • 5539 x bekeken

Salland Boert en Eet Bewust is een interessant concept, want het verbindt boeren en tuinders met de samenleving. Dit bijzondere project is in 2017 van start gegaan en hierbij werken boeren en tuinders samen met lokale landwinkels, restaurants en recreatie. Het doel is om met elkaar in gesprek te gaan en geïnteresseerden een kijkje te geven in de bedrijfsvoering. Het project is niet alleen interessant voor de lokale bevolking, maar vooral ook voor toeristen en vakantiegangers. Er wordt op allerlei creatieve manieren uiting gegeven aan Salland Boert en Eet Bewust en daar vertellen we je graag meer over.

Kom langs tijdens een open dag op de boerderij

Ben je nieuwsgierig hoe het leven op de boerderij in elkaar steekt? Bezoek een Sallandse boerderij tijdens een open dag. De deelnemende boeren vertellen je graag vol passie over hun bedrijf en tevens bieden ze je inzicht in hun bedrijfsvoering. Ga bijvoorbeeld langs bij een akkerbouwer, fruitteler, melkveehouder, geitenhouder of een ander soort boerderij (Lees in het verhaal van deelnemende boerderij De Boerkamp er wat meer over). Tijdens je bezoek aan de boerderij leer je meer over werken op het platteland en de herkomst van voedsel. Op die manier proef je optimaal aan de verschillende streekproducten en hoe ze tot stand komen. Ook schoolklassen kunnen zich aanmelden voor een rondleiding op de boerderij.

Herken een deelnemer

Kom je dit logo tegen bij een boerderij? Dan neemt deze boerderij deel aan "Salland Eet en Boert Bewust".

Bezoek een boerderijwinkel

Veel streekproducten koop je meestal niet rechtstreeks in de lokale winkel of supermarkt. Verschillende boerderijen hebben echter een eigen boerderijwinkel waar je producten rechtstreeks bij de boer aanschaft. Naast groenten en fruit zijn dit diverse melk- en vleesproducten. Er is zelfs speciale Sallandse wijn verkrijgbaar. Het is beslist de moeite waard om eens een boerderijwinkel binnen te stappen. Ben je toevallig op vakantie in Salland en bereid je graag je lunch of diner met streekproducten? Stap gerust een boerderijwinkel binnen en laat je verrassen door een veelzijdig aanbod streekproducten.

Rondleiding met de klas
Rondleiding met de klas

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

Naast een dagje meelopen op de boerderij of een kijkje in een boerderijwinkel, organiseert Salland Boert en Eet Bewust nog veel meer activiteiten. Zo worden er fietstochten georganiseerd langs boerderijen, landgoederen en kastelen. En ook een wandeltocht van 6,5 kilometer door bossen en weilanden behoort tot de mogelijkheden. Dit is vooral voor jou als toerist een interessant uitstapje. Salland is namelijk interessant voor jong en oud, onder andere vanwege de laagdrempeligheid dankzij Salland Boert en Eet Bewust.

Overnachten op de boerderij

Salland heeft alles in zich voor een fantastische vakantie. Breng er een aantal dagen door en je komt ongetwijfeld een volgende keer terug. Maak er een origineel uitje van door te overnachten op een Sallandse boerderij. In Salland boek je een overnachting bij verschillende boeren- en minicampings. Een boerencamping is niet alleen romantisch, maar vooral ook een goede kennismaking met het leven op de boerderij. Bovendien past het uitstekend bij de gastvrijheid van het concept Salland Boert en Eet Bewust!