Natuurgeheimen

Het groene Erfgoed: De 6 mooiste tuinen van Overijssel

 • 3 minuten opladen
 • 9819 x bekeken

Overijssel herbergt een schat aan bijzondere tuinen die de harten van natuurliefhebbers sneller doen kloppen. Van weelderige landschappen tot sierlijke bloembedden en imposante kasteeltuinen, deze tuinen bieden een oase van rust en schoonheid voor bezoekers van alle leeftijden. Stap in een wereld van kleur, geur en harmonie terwijl je jezelf onderdompelt in de mooiste tuinen van Overijssel. Laat je meevoeren op een onvergetelijke reis door de mooiste groene juweeltjes van Overijssel.

 1. 6

  Arboretum Poortbulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten in De Lutte. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten. Slingerende paadjes geven na elke bocht een nieuw uitzicht en dwingen je even te stoppen en te kijken.

 2. 5

  Beeldentuin Marienheem

  De op ruim 3 hectare aangelegde tuin heeft vele doorkijkjes en vijverpartijen in glooiende gazons, boompartijen en boomgaard. Terrassen bieden momenten van pauzeren en te genieten van de prachtige uitzichten op de tuin en de tentoongestelde beelden en objecten van de vele kunstenaars.

 3. 4

  Tuinen Mien Ruys

  Ontstaan vanuit de creativiteit van tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999) zijn de 30 inspirerende tuinen een heerlijke plek om te bezoeken. Maak kennis met haar levenswerk, doe inspiratie op of kom gewoon genieten van deze groene oase. In het Theehuis met terras is de mogelijkheid om wat drinken of lunchen. Hier is ook een winkel met o.a. tuingereedschap, bloemzaden en boeken. Verder is er een uitgebreid assortiment vaste planten te koop.

 4. 3

  De tuinen van Diepenheim

  De tuinen van het kunstzinnige stadje Diepenheim vormen de bijzondere buitencollectie van Drawing Centre Diepenheim. In deze tuinen tonen verschillende kunstenaars hun visie op tuinen, natuur en landschap. Zo ontdek je in de tuinen van Herman de Vries botanische verzamelingen die je kunt vergelijken op geur en kleur. Of beklim via een wenteltrap een meer dan 150 jaar oude eik om zo uit te komen in de Boomtuin van Jeroen Kooijmans, waar je tussen het bladerdak door van het uitzicht over de velden kunt genieten. De tuinen zijn vrij toegankelijk en altijd te bezoeken.

 5. 2

  Kasteeltuinen Twickel

  Kasteel Twickel is befaamd om haar ‘huispark’: de siertuinen, de Oranjerie voor de citrusbomen, en het omringende park met spiegelvijvers en wildbaan. Even zo bijzonder is de moestuin waar als vanouds groenten, fruit en bloemen worden gekweekt. Generaties van bewoners hadden hun deel in de aanleg. Met hulp van vrijwilligers lukt het de tuinen te onderhouden en te laten floreren.

 6. 1

  Tuinen Landgoed Warmelo

  Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuin-architectuur: 16e en 17e eeuwse franse stijltuin met onder anderen een rococovijver, beelden, een rozentuin en een vogeltuin; een in de 18e eeuw in engelse stijl aangelegd pinetum, een berkenlaan, een sterrebos en vijverpartijen. Het Warmelo bezit een grote collectie azalea's, grote rododendrons, exotische planten en vele kuipplanten. In het koetshuis bevindt zich een theeschenkerij.