Natuurgeheimen

Nationale Parken Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 24589 x bekeken

Provincie Overijssel heeft zoveel "Buiten" te bieden, dat we dit graag delen met de rest van Nederland. Onder het mom "Kom mee naar Buiten" nodigen we iedereen uit om ons mooiste buiten, de Nationale Parken, te bezoeken. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Nationaal Park Weerribben-Wieden vertellen ieder voor zich op prachtige wijze de historie van onze regio's. Daarnaast bieden beide parken een scala aan mogelijkheden voor bezoekers van alle leeftijden en in elk jaargetijde.

Het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is ontstaan door mensenhanden. Dankzij turfwinning en veenafgraving vind je grachten, meren, plassen, hooiland, moerasbossen en trilveen. De otter leeft hier, wat betekent dat het water schoon is. Aan de randen van het park liggen schilderachtige waterdorpen als Giethoorn en pittoreske Zuiderzeestadjes. Begin je bezoek bij de bezoekerscentra in Sint Jansklooster of Ossenzijl. Vanaf hier fiets, wandel of vaar je zo de natuur in. Meer Weerribben-Wieden

Het glooiende landschap van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een uniek landschap in Overijssel met prachtige vergezichten over de heide. En er is zo veel te doen… talloze wandelroutes, activiteiten voor jong en oud en prachtige fietstochten. In dit nationale park kun je eindeloos ronddwalen. Het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is een goede startplek. Na informatie over de fauna, geologie en historie van het gebied, stap je zo de natuur in.

De 4 Tips van Boswachter Egbert Beens van NP Weerribben Wieden

Tip 1: Het buitencentrum in Ossenzijl is het startpunt voor excursies in de Weerribben. Ontdek dit prachtige gebied te voet, te fiets, maar vooral vanaf het water; je zult versteld staan !

Tip 2: Stap in een fluisterboot en spot de otter.

Tip 3: Vanuit de vogelkijkhut ‘De Auken’ bij Giethoorn of de vogelkijkhut " twitterhut" bij Wetering zie je de mooiste vogels

Tip 4: Beklim de watertoren in Sint Janklooster en je hebt een fantastisch uitzicht over de meren en kanalen in het landschap of beleef het trillendland op het Laarzenpad De Wieden

Egbert Beens
Egbert Beens

De 5 tips van boswachter Ine Nijveld voor je bezoek aan NP Sallandse Heuvelrug

Tip 1: Bezoek het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug "Buitencentrum Sallandse Heuvelrug") en vind hier alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Daarnaast is dit het startpunt van meerdere fiets- en wandelroutes.

Tip 2: Ga mee met een wandeling op de Sallandse Heuvelrug onder leiding van een boswachter. De kans is groot dat u onderweg verschillende diersoorten tegen komt.

Tip 3: Wandel naar één van de uitkijkpunten op de Noetselerberg of Holterberg. Vanaf deze punten heb je een schitterend uitzicht. Bij heldere dagen reikt je blik hier 40 kilometer verderop.

Tip 4: Bij het Buitencentrum in Nijverdal, ligt een 2 km lang speelbospad, waarlangs je hutten mag bouwen en waar je een dassenburcht binnen kan.

Tip 5: Rijd mee met De Heideslak over de Sallandse Heuvelrug. De Heideslak is een Elektrokar die is ingericht om 7 personen mee te nemen. Dit is een unieke mogelijkheid voor mensen die minder goed ter been zijn om te genieten van het bos en het prachtige uitzicht op de Noetselerberg.

Ine Nijveld
Ine Nijveld