In beeld

Adembenemend wandelen door de paarse heide

  • 5 minuten opladen
  • 4791 x bekeken

Misschien heb je het wel eens op foto’s of zelfs in het echt gezien: de paarse heide. In Overijssel heb je meerdere natuurgebieden waar je door de betoverende paarse weide kan wandelen. Jammer genoeg is dit niet het hele jaar door mogelijk, maar wij geven jou de beste tips waar én wanneer je de paarse heide kan bewonderen in Overijssel!

Wanneer komt de paarse heide tevoorschijn?

Vanaf half augustus beginnen de heidevelden te bloeien. De kleur van de heide verandert van groen naar paars. Het is een prachtig gezicht, wat veel mensen naar de natuurgebieden trekt. Maar wacht niet te lang met jouw wandeling door de paarse heide, want vanaf half september verandert de paarse kleur weer voorzichtig naar groen/ bruin.

De mooiste heidewandelingen in Overijssel

Als je wilt genieten van mooie wandelingen door de paarse weide, is Overijssel een absolute aanrader. Je vindt er meerdere Nationale Parken en natuurgebieden. Een populair Nationaal Park in Overijssel is Weerribben-Wieden. Het natuurgebied van maar liefst 100 km² heeft een verleden vol met riet, turf en veen. Deze combinatie zorgt voor mooie uitzichten. Niet ver van Nationaal Park Weerribben-Wieden af, bevindt zich het Nationaal Park Dwingelderveld. In dit Nationaal Park vind je het grootste natte heidegebied van West-Europa. Tip: beklim de uitkijktoren en geniet van een prachtig uitzicht over de (paarse) heide!

En wat dacht je van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug? Ook in dit Nationaal Park in Overijssel maak je schitterende heidewandelingen. In dit natuurgebied vind je een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Het zal je dus ook niet verbazen dat het gebied bekend staat om haar golvende heidevelden. In augustus en september kleuren deze heidevelden paars, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel. Om het natuurgebied op een speelse manier te verkennen, boek je gemakkelijk een tour of excursie zoals een uitje met de boswachter. Of verken de Sallandse Heuvelrug op eigen houtje. Een ding staat vast: je kijkt je ogen uit!

Paarse heide Sallandse Heuvelrug
Paarse heide Sallandse Heuvelrug

Paarse heide bij het Buurserzand

Als je in Twente bent, is het het zeker waard om een bezoekje te brengen aan Het Buurserzand, een natuurgebied in Haaksbergen. De naam doet je misschien vermoeden dat het een droog natuurgebied is, maar niets is minder waar. Je vindt er namelijk heide in combinatie met stuifzanden, jeneverbesstruwelen en meer natuurfenomenen. Dit zorgt voor een gevarieerd natuurgebied. Aan het einde van de zomer vind je in het Buurserzand schitterende paarse heide.

Wandelaars, maar ook fietsers en mountainbikers volgen hier prachtige routes waardoor je niks hoeft te missen. Ben je toe aan een lekker drankje of hapje tijdens het wandelen, fietsen of mountainbiken? Strijk neer op het terras van De Wakel, een informatie- en koffieruimte in het natuurgebied.

De Sprengenberg vol met kleur

Aan de rand van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug bevindt zich De Sprengenberg. Een wandeling start je eenvoudig bij Erve De Pas, een ontmoetingsplek in dit natuurgebied. Voor iedereen is een geschikte route samengesteld, of je nou met een buggy of rolstoel wandelt, wilt paardrijden of op de fiets bent. Natuurlijk kun je de heide ook op eigen houtje verkennen.

In augustus en september bewonder je de bloeiende paarse heide en in mei krijgen de azalea’s en rododendrons ook al prachtige kleuren. In juni/ juli wuift het goudgele graan in de wind. Kom je in de winter? Als je geluk hebt is alles witgesneeuwd en kun je lekker sleeën. Kortom: ieder seizoen is geschikt om door het natuurgebied te wandelen.

Paarse heide van de Lemelerberg

Zo’n 150.000 jaar geleden ontstond de Lemelerberg. De grond was te droog om te bewerken, waardoor boeren er hun schapen maar lieten grazen. Daardoor ontstond er een uitgestrekte heide. Inmiddels is het een populair natuurgebied in Overijssel waar veel mensen op af komen. Vooral ‘s zomers, want dan staat de heide in bloei en kleurt het gebied paars. Maar ook ‘s winters, als het sneeuwt, is de Lemelerberg in Overijssel een geliefd gebied, omdat je dan kunt sleeën vanaf de berg van maar liefst 78 meter hoog!

Of je nou wilt wandelen of op zoek bent naar een geschikte fietsroute tussen de paarse heide in Overijssel, voor elk is wat wils bij de Lemelerberg. Trakteer jezelf na een lange wandeling of fietstocht op een welverdiend gebakje van Theehuis De Lemelerberg.

Paarse heide Lemelerberg
Paarse heide Lemelerberg

Mooie wandelroutes door de heide van Archemerberg

Precies naast de Lemelerberg vind je de Archemerberg. Deze prachtige natuurgebieden maken gemeente Ommen onwijs aantrekkelijk om te wandelen. Net zoals de Lemelerberg, is de Archemerberg ontstaan in de ijstijd. In dit natuurgebied in Overijssel vind je adembenemende heidevelden, die in de zomer kleuren naar paarse heide.

Een wandeling over de Archemerberg combineer je makkelijk met de Lemelerberg. De kans is groot dat je onderweg nog een schaapskudde tegenkomt op de heidevelden. Geniet onderweg ook nog van een lekker kopje koffie bij Camping Lemeler Esch, aan de voet van het natuurgebied.

Ontdek de heide van de Holterberg

De paarse heide in Overijssel vind je ook bij de Holterberg. De Holterberg is een natuurgebied in Overijssel dat deel uitmaakt van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. In het natuurgebied maak je allerlei themawandelingen, zoals de Holterberg-heidewandeling. Het hele jaar door is deze wandeling de moeite waard, maar in augustus/ september is de weide toch wel op zijn mooist, volop in de bloei.

Bovenop de Holterberg word je beloond met verschillende horecagelegenheden. Neem plaats op het Holterbergplein en geniet van een lekker drankje. Ook kun je hier een potje midgetgolfen en leven de jongsten zich uit in de speeltuin.

Paarse heide Holterberg
Paarse heide Holterberg