Natuurgeheimen

Plekken waar je kan genieten van de natuur in Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 68297 x bekeken

De provincie Overijssel telt bijzondere natuurgebieden. Rivierlandschappen, heidevelden, glooiende bossen, rietlandschappen en landgoederen: ze hebben elk hun eigen charme. Met deze 5 tips geniet het hele gezin volop van de natuur.

On-Nederlands: de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug werd in de ijstijd gevormd. Het landschap in het hart van Overijssel doet bijna on-Nederlands aan. Er zijn golvende heidevelden, uitgestrekte bossen en vennen. Een heerlijk gebied met verschillende routes waar je kunt fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Het hoogste punt van de heuvelrug is de Grote Koningsbelt. Vanaf deze 75 meter hoge ‘berg’ heb je een mooi uitzicht over Salland.

Een groen doolhof: Weerribben/Wieden

In Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit natuurgebied was vroeger een turfwingebied. Zo ontstond een landschap waar water en land elkaar afwisselen. Nu is het een prachtig natuurgebied, een groen doolhof met een gevarieerde flora en fauna. Er zijn meerdere routes waar je eindeloos kunt fietsen en wandelen. Of ontdek de rietlanden en moerasbossen vanaf het Buitencentrum met een boot, kano of op een supplank.

Vol afwisseling: het Vechtdal

In het Vechtdal vind je een grote afwisseling in landschappen: stuifzanden, landgoederen, heide, vennen, stuwwallen, bossen en meertjes. Het is prachtig wandelen, fietsen en mountainbiken door dit dal dat de Vecht zelf gevormd heeft. Een bijzonder manier om het Vechtdal te verkennen, is met een kano. Peddelend over de rivier kom je langs de mooiste plekjes van dit Overijsselse natuurgebied. Om optimaal van de natuur te genieten, verblijf je op een van de natuurcampings die het Vechtdal rijk is.

De schatten van Lutterzand

In het uiterste oosten van Overijssel, bij het dorpje De Lutte, meandert de Dinkel door het landschap. Aan de oevers van dit riviertje ligt natuurgebied het Lutterzand. Een bosrijk gebied met heide, jeneverbesstruwelen en zandverstuivingen waar je verrassende fietstochten, wandelingen en kanotochten kunt maken. Naast natuurlijke schatten zijn er ook andere vondsten te doen in het zand van Lutterzand. Met een metaaldetector gaan kinderen op zoek naar schatten die in de bodem verstopt zitten.

Het uitzicht vanaf de Lemelerberg

In hartje Overijssel ligt de Lemelerberg. De berg maakt deel uit van een stuwwal die in de ijstijd is ontstaan. Vanaf het hoogste punt, bijna 78 meter boven NAP, heb je weids uitzicht over het landschap van heide, bossen, vennen en zandvlaktes. De beste manier om dit heuvelachtige natuurgebied te ontdekken is per fiets, te voet, te paard of met de mountainbike. Bovenop de berg wacht een verrassing voor de kids: een heus speelbos.

Wil je het Overijsselse landschap uitgebreider ontdekken? Kijk dan ook eens naar natuurcampings, trekkershutten, boomhutten of safaritenten om te overnachen in de natuur.