Doe-tips

Overijssel groeit en bloeit: kom plukken in één van deze 7 pluktuinen

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 12712 x bekeken

Pluk de dag! Dat advies mag je soms best letterlijk nemen. Je struint op je gemak rond tussen kleurrijke velden vol fleurige bloemen. Met de grootste toewijding en zorg geteeld door de eigenaresse. Neem een schaartje mee en pluk wat je mooi vindt. Lastig kiezen? Volg je gevoel. Dat levert het mooiste boeket op. Onderstaande pluktuinen zijn bijna allemaal lid van Slow Flowers Nederland. Zo weet je zeker dat de aarde niet onnodig belast wordt. Check voor je gaat wel even de openingstijden.

 1. 7

  Pluktuin Stadsland, Zwolle

  Idyllisch gelegen aan de dijk langs het Zwarte Water tussen Zwolle en Hasselt. Vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst kun je terecht. Er zijn lekker veel verschillende soorten: tulpen, andere bloembollen, zaaibloemen, vaste planten, eetbare bloemen en heel erg veel dahlia's. Je kunt een strippenkaart kopen voor vijf keer of een los boeket. Aan de weg staat een kraampje met kant en klaar boeketten. Zo’n strippenkaart is ook leuk voor een cadeautje!

 2. 6

  't Düvelshofke, Oldenzaal

  Bij Landwinkel en fruit- en workshopboerderij 't Düvelshöfke is een zelf pluk fruitkwekerij en Landwinkel, waar je het hele jaar leuke groepsuitjes kan laten organiseren. En wanneer de bloemen in bloei staan, dan kun je naar de pluktuin voor een mooie bos.

 3. 5

  Plukken bij het, IJsselmuiden

  ‘Plukken bij Het’ vind je aan het oudste dijkje van tuinbouwgebied de Koekoek in de vruchtbare delta van de IJssel. De minipluktuin van Hetty bloeit de hele zomer uitbundig door. Een fijne plek om een mooi boeket samen te stellen. Kom je op de fiets? Neem een mandje voor de bloemen mee. Er is koffie, thee en wat lekkers en dat raden we van harte aan!

 4. 4

  Pluktuin Tante Pluk, Wijhe

  Misschien is het woord tulpentuin hier nog beter op zijn plek: maar liefst 22.000 tulpenbollen komen in het seizoen tot bloei. Pluk en combineer naar hartenlust. Er staan bloemschiktafels om een mooi boeket te maken en in te pakken. Je rekent af per tulp. Neem je (klein)kinderen gerust mee. Als ze genoeg hebben van het plukken is er altijd nog de zandbak van Tante Pluk. Goed om te weten: de tuin is rolstoeltoegankelijk.

 5. 3

  De Bloementuin, Zwolle

  Aan de rand van het noordelijk buitengebied vind je de grootste zelfpluk bloementuin van Zwolle. De pluktuin ligt achter het erf van boerderij de Dijklandhoeve, een boerderijsupermarkt met een compleet assortiment. Lara kweekt een- en tweejarigen en vaste planten in de volle grond. Van haar mogen ze lekker langzaam groeien: ‘Daar worden ze alleen maar sterker en mooier van!’

 6. 2

  De Plantaardige Verleiding, Ambt Delden

  De boerderij waar Bianca woont maakt deel uit van Landgoed Twickel. Dat zie je aan de zwart-witte luiken. Ze woont er tussen de bloemen en gaat zomers helemaal op in haar pluktuin en atelier. Duurzaam telen en lokaal verkopen zijn haar codewoorden. Natuurlijk vind je er de mooiste soorten en fleurigste bloeiers. Geen zin of tijd om te plukken? De ‘Kar’ met vers geplukt aanbod staat drie dagen per week aan de weg.

 7. 1

  De Huppe, Zwolle

  Een fijne plek voor uitbundige veldboeketten. Maar op zorgboerderij De Huppe gebeurt nog veel meer moois zoals een groente- en kruidentuin. Josefien werkt het liefst met eigen zaden maar altijd in volle grond, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Dat voelt en smaakt nu eenmaal beter. Neem een boodschappenmand of tas mee. Je weet nooit waartoe je nog meer wordt verleid.