Centrum Losser

Losser is al relatief oud. Enkele boerenerven rond Losser worden reeds genoemd in oude geschriften in de negende eeuw. Van een parochie Losser (kerspel Lotere) werd al gesproken in 1352 wanneer Jan van Arkel, bisschop van Utrecht, den Hof tho Varwick te De Lutte en den Hof tho Lothere (Hof van Losser) verpandt aan de graaf van Solms, heer van Ottenstein.

Losser is een levendig dorp met een gevarieerd winkelaanbod. Het centrum heeft leuke kledingzaken, van sportwinkel tot trendy speciaalzaken, enkele kunstgalerieën en diverse supermarkten. Er is een wekelijkse warenmarkt op donderdag op het Raadhuisplein en op vrijdagavond zijn diverse winkels tot 20.00 uur geopend. Het historische gedeelte is bewaard gebleven en dat kun je ontdekken tijdens een wandeltocht door het dorp (Böggelpad). Voor een kopje koffie een hapje en drankje heb je keuze uit verschillende gezellige restaurants. Kortom; Losser heeft alles wat een dorp levendig houdt! In het centrum kun je met een parkeerschijf parkeren.

In en nabij de dorpskernen zijn veel cultuurhistorische erfgoederen bewaard gebleven zoals de steenfabriek de Werklust, de Staringgroeve en het historische Erve Kraesgenberg. Met het openluchttheater Brilmansdennen, galerieën en kunstroutes komen de cultuurliefhebbers niets tekort.

Historische gebouwen -meest in vakwerkstijl- zoals het Bleekwachtershuisje, Teylershuis, Aleida Leurinkhuis, Heininkshuis, Froonshuis, Bonkenhuis e.d. sieren nog steeds de bebouwde kom van Losser, dat zich als hoofddorp van de gelijknamige gemeente wel het beste heeft ontwikkeld, vooral als woongemeente.

Ook beschikt Losser over een modern zwembad en een multifunctioneel sportcomplex met naast voetbalvelden, ook een atletiek- en schaatsbaan.