Zoutmarkeroute
-
TypeFietsen
-
Afstand92,3 km
-
Duur6:09
-
Knooppunten23
-
Locaties4
Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo ligt een uniek gebied dat zich kenmerkt door mooie natuur, oude industrie, Twentse gastvrijheid en een rijke historie van zoutwinning. Hier ontdek je al fietsend het gebied Zoutmarke.
Startpunt
Startpunt: TIP Boekelo, Windmolenweg 4, Boekelo
-
TIP Boekelo
-
Erve Kwinkeler
Erve Kwinkeler
Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.
-
Fietsknooppunt 39
-
Fietsknooppunt 33
-
Fietsknooppunt 29
-
Watermolen Oldemeule
Watermolen Oldemeule
De Oldemeule is een door water aangedreven molen gebouwd in 1690 en bestond oorspronkelijk uit een koren- en oliemolen. De oliemolen is in 1900 afgebroken en de korenmolen is blijven staan. In 2000 en 2001 is de molen volledig gerestaureerd en in de originele staat en maalwaardig gemaakt.
Daarnaast is er een molensverblijf bij gebouwd.
-
Fietsknooppunt 29
-
Fietsknooppunt 4
-
Fietsknooppunt 4
-
Fietsknooppunt TOP
-
Fietsknooppunt 76
-
Zoutmuseum Delden
Zoutmuseum Delden
Het Zoutmuseum staat in het centrum van Delden, waar in 1886 in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem werd aangetroffen. Het museum vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo,
maar vooral ook om de periodes veel verder terug in de tijd en om plaatsen wereldwijd. Zout is een wereldgeschiedenis!
-
Museum No Hero
Museum No Hero
Museum No Hero is een museum voor beeldende kunst gelegen in Delden. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.
-
Twickeler Houtzaagmolen
Twickeler Houtzaagmolen
Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij werd gesloten
Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de "Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel" het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers staat klaar om u rond te leiden
-
Kasteel Twickel
Kasteel Twickel
Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een
plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam
Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.
-
Museumboerderij Wendezoele
Museumboerderij Wendezoele
De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel
en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.
-
Fietsknooppunt 74
-
Fietsknooppunt 77
-
Fietsknooppunt 51
-
Hazemeijer
Hazemeijer
Hazemeijer was een creatieve ondernemer die in 1907 zijn onderneming startte in een leegstaande textielfabriek in Hengelo. Zeven jaar later verhuisde hij naar de Tuindorpstraat. Daar groeide het bedrijf uit tot een wereldspeler in schakelsystemen voor industrie, distributienetten en woningen.
-
Fietsknooppunt 96
-
Oyfo Techniekmuseum
Oyfo Techniekmuseum
Oyfo Techniekmuseum is een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en beleven. Wij hebben alles in huis om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over kunst en techniek.
Vroeger diende dit gebouw als industrieschool voor de toekomstige werknemers van de Stork fabrieken in opdracht van de Hengelose industrieel C.T. Stork. Het is gebouwd tussen 1917 en 1918.
-
Fietsknooppunt 97
-
Fietsknooppunt 50
-
Spoorfietsen
Spoorfietsen
Waar vroeger de stoomtreinen van de GOLS en de kolentransporten over het schaddenspoor richting Duitsland reden kunt u nu zelf spoorfietsen over deze echte treinrails.
-
Fietsknooppunt 54
-
Fietsknooppunt 52
-
Fietsknooppunt TIP
-
Fietsknooppunt 30
-
Fietsknooppunt 30
-
Fietsknooppunt 32
-
Fietsknooppunt 53
-
Fietsknooppunt 31
-
Fietsknooppunt 24
-
Koetshuis Hof Espelo
Koetshuis Hof Espelo
Het bezoekerscentrum is gevestigd in het voormalige koetshuis op landgoed Hof Espelo. Bij Koetshuis Hof Espelo kun je terecht voor informatie over het landschap, voor wandelroutes en een kop koffie. Kinderen vermaken zich in speelbos ’t Klauterwoud.
-
Hof Espelo
Hof Espelo
Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Oude lanen leiden je langs bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert door het landgoed en wordt omzoomt door zeer oud loofbos.
De oude boerderijen vertellen ieder hun eigen oude verhaal en liggen als parels in het Twentse landschap. Nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij.
-
Fietsknooppunt 23
-
Fietsknooppunt 28
-
Lonnekerspoorlaan
Lonnekerspoorlaan
De Lonnekerspoorlaan is genoemd naar de spoorlijn die liep van Enschede naar Oldenzaal via Lonneker. De exploitatie is, voor wat betreft het reizigersvervoer, beëindigd in 1934, voor goederenvervoer tot de Oude Deventerweg in 1972.
-
Het Rozendaalcomplex
Het Rozendaalcomplex
In 1907 liet de firma I.I. Rozendaal een nieuwe fabriek op de Stroinksbleek bouwen. Er werd gehandeld in katoenafval en men maakte er poetskatoen. Men had er een privé-aansluiting op de spoorlijn Enschede-Oldenzaal die doorliep tot in de grote loods.
-
De Museumfabriek
De Museumfabriek
De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag.
-
N.J. Menko fabriek
N.J. Menko fabriek
Vanaf 1906 start N.J. Menko een nieuwe weverij op het Roombeek en in 1912 start hij Spinnerij Roombeek. Daarmee werd hij in Enschede een van de meest succesvolle textielfabrikanten.Toch ging zijn bedrijf uiteindelijk in 1965 failliet.
Nu staat alleen nog het opslaggebouw met de karakteristieke watertoren overeind.
-
Bamshoeve
Het Balengebouw
Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af.
-
Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum Twenthe
Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.
-
Fietsknooppunt 60
-
Fietsknooppunt 60
-
Synagoge van Enschede
Synagoge van Enschede
De mooiste synagoge van West-Europa. Het rijksmonument aan de Prinsestraat met de grote koepels ziet er van buiten al bijzonder uit, van binnen is het nog veel mooier.
-
Janninkscomplex
Janninkscomplex
In het jaar 1900 werd door Engbert Jannink aan de Haaksbergerstraat een katoenspinnnerij laten bouwen. De voormalige spinnerij bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes van twee en drie verdiepingen, met op de snijlijn een toren. De firma Jannink sloot in 1967 de fabriek.
-
Volkspark
Volkspark
Het Volkspark het oudste Volkspark van Nederland uit 1872. Een erfgenaam van van Heek liet het aanleggen voor textielarbeiders. Tegenwoordig bevinden zich vele dier- en plantensoorten en kunstwerken, zoals het oorlogsmonument van Mari Andriessen.
-
Fietsknooppunt 61
-
Fietsknooppunt 34
-
Fietsknooppunt 35
-
Fietsknooppunt 40
-
Het Rutbeek
Het Rutbeek
Het Rutbeek, een prachtig recreatiegebied net buiten Enschede. Heerlijk zwemmen in de recreatieplas of zonnebaden op de ligweides. Lekker ravotten in de speeltuin. Of heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken, surfen, kanoën, vissen, duiken, kabelwaterskiën, vliegeren, en barbecueën.
-
Fietsknooppunt 41
-
Fietsknooppunt 50
-
Landgoed Zonnebeek
Landgoed Zonnebeek
Huis Zonnebeek is het voormalige woonhuis van de textielfabrikant J.B. van Heek en zijn Amerikaanse vrouw. Het huis werd gebouwd in 1906 en is een rijksmonument. Sinds 1946 zijn het huis, koetshuis en andere opstallen, omliggend park en natuurgebied in eigendom van de Stichting Edwina van Heek.
-
Fietsknooppunt TIP
-
Het Buurserzand
Het Buurserzand
Het Buurserzand is een gevarieerd open heidegebied met goed ontwikkelde leefgemeenschappen van natte en vochtige dopheide vegetaties en droge struikheide vegetaties, stuifzanden, jeneverbesstruwelen, vennen en drogere eikenberkenbossen.
-
De Bommelas
Twents 'Los Hoes'
Dit originele, Twents 'Los hoes' is omstreeks 1850 gebouwd. Dieren en mensen leefden in één ruimte. De laatste bewoner ging graag aan de boemel (feesten) en stond bekend als schelm (dondersteen), 'oas' in het Twents. Dat leverde hem de bijnaam 'bommel-oas' op.
-
Fietsknooppunt 46
-
Fietsknooppunt 85
-
Fietsknooppunt TIP
-
Museum Buurtspoorweg
Museum Buurtspoorweg
Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook rond onze museumlocaties is veel te zien
-
Fietsknooppunt 22
-
Fietsknooppunt 24
-
Fietsknooppunt 21
-
Fietsknooppunt 37
-
Stomend vrachtverkeer
Stomend vrachtverkeer
In 1885 werd de lijn Winterswijk-Boekelo- Enschede-Hengelo gevestigd. Door de opening van de spoorlijn vestigde zich veel industrie in Boekelo. Over het spoor werden vooral goederen vervoerd. Deze spoorlijn wordt nog steeds gebruikt. Tijdens een ritje waant u zich in het begin van de 20e eeuw.
-
Wereldberoemde Military
Wereldberoemde Military
Van over de hele wereld komen paarden en hun ruiters en wel 60.000 bezoekers jaarlijks naar Boekelo. De Crosscountry is één van de beste ter wereld. In de verte kunt u een paar hindernissen zien staan waarover de paarden springen. Ook kunt u de dressuur- en springbak zien liggen.
-
Fietsknooppunt TIP
-
Boekelose Stoomblekerij
Boekelose Stoomblekerij
In 1888 werd voor de tweede en derde zoon van Gerrit Jan van Heek de N.V. Boekelosche Stoombleekerij te Boekelo opgericht, waar de katoen van Van Heek & Co werd gebleekt. Boekelo was hiertoe een geschikte locatie omdat er volop stromend water beschikbaar was en er een spoorweg doorheen liep.
-
Fietsknooppunt 38
-
Eindpunt: TIP Boekelo