Educatie

Lezing Dr. Eric Mulder: Vanaf de Zuidpool naar Noord-Twente

In Nederland is de beoefening van de geologie begonnen in Twente. Telkens weer worden wij met deze wetenschap geconfronteerd, wanneer in het nieuws onze aandacht gevraagd wordt voor de zoveelste vulkaanuitbarsting of aardbeving.

Denk bijvoorbeeld aan Haïti, of aan Indonesië. Deze verschijnselen hangen ten nauwste samen met het verschuiven van de continenten ten opzichte van elkaar. Dat gebeurt, omdat de aardkorst geen aaneengesloten geheel vormt.

Door de dynamiek van de aarde, is de vlucht Schiphol–New York elk jaar één cm verder en blijft India duwen tegen de rest van Azië, zodat de Mount Everest nog steeds hoger wordt.

Via ‘reconstructie’ kan vastgesteld worden, dat Twente miljoenen jaren geleden in de buurt van de Zuidpool lag! De geologische processen, die sindsdien hebben plaatsgevonden, lieten uiteraard hun sporen na. Die vinden we nu terug in de vorm van het reliëf in het landschap, de structuur van de bodems, of als bijzondere gesteenten en fossielen. Bij de laatste gaat het dikwijls om resten van zeedieren, die in versteende vorm een miljoenen jaren durende wereldreis achter de rug hebben, omdat ze als het ware zijn ’meegelift’ in noordelijke richting. Door oerrivieren en gletsjers zijn ze uiteindelijk in de Twentse bodem terechtgekomen. Ze waren dus op reis met water en ijs…..”.

BESTEL TICKET

of koop een kaartje 's avonds aan de kassa.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 7,50

Inclusief koffie/thee in de pauze.