Herbeleef de laatste aangrijpende Bonte Avond in Kamp Westerbork.

Ludmilla of Lijken aan de Lopende Band

Ludmilla of Lijken aan de Lopende Band is een aangrijpende voorstelling over de laatste Bonte Avond in Kamp Westerbork. Op donderdag 4 mei – Nationale Dodenherdenking – wordt die avond 75 jaar later herbeleefd.

​Westerbork, juni 1944. In de ochtend was het zoveelste transport geweest naar het oosten. Familie en vrienden waren weg. ’s Avonds was het tijd voor vermaak. Cabaret! Een Bonte Avond, waarbij de kampcommandant, SS-Obersturmführer Albert Gemmeker, steevast op de voorste rij zat. Op het programma die avond: Ludmilla of Lijken aan de Lopende Band, een opera-pastiche van Erich Ziegler (muziek) en Willy Rosen (libretto). Op het toneel: Gruppe Bühne onder leiding van Max Ehrlich – een gezelschap met de beste acteurs en zangers van die tijd.

Regisseur Eva Buchmann, dramaturg Ben Hurkmans en pianist Marcel Worms sloegen de handen ineen en dooraderen de voorstelling met herinneringen aan Westerbork van onder meer journalist Philip Mechanicus (1889-1944) en Etty Hillesum (1914-1943). Beiden werden vanuit Westerbork naar Auschwitz getransporteerd en daar vermoord. Ook teksten van Ida Simons klinken tijdens de voorstelling.

Wanneer

-