Doe-tips

Dit kun je doen op zondag in de Hanzesteden

  • 4 minuten opladen
  • 4069 x bekeken

*Ga je op zondag richting de Hanzesteden, dan valt je iets op: de ontspannen en rustige sfeer. In de Hanzesteden zijn allerlei uitjes op zondag. Wat dacht je van een mooie wandeling? Een dagje naar het Dolfinarium? Of een bezoek aan prachtige musea? Dit mag je niet missen op een zondag.*

1. Doen op zondag in Elburg

De oude vissersstad Elburg leent zich perfect voor een bezoek op zondag. Verdwaal in het middeleeuwse stratenpatroon en kom de mooiste gebouwen en steegjes tegen. Grote kans dat je tegen het Italiaanse restaurant Da Pietro aanloopt, in de altijd levendige Vischpoortstraat. Hier kun je heerlijk brunchen, ook op zondag. Is de maag gevuld? Loop dan onder de Vischpoort door en ontdek de prachtige haven van Elburg en eeuwenoude botters.

2. Doen op zondag in Harderwijk

Een bezoek aan Harderwijk, betekent een bezoek aan het Stadsmuseum in de Donkerstraat. Hier komt je het verhaal van Harderwijk ten ore. Heb je deze Hanzestad beter leren kennen, dan kun je heerlijk uitwaaien op het stadsstrand. Struin door het zand, laat je voeten het water aanraken of geniet van een picknick op het strand. Je kunt op het stadsstrand ook genieten van een hapje en een drankje bij Walhalla. Ga je een dag met kinderen naar Harderwijk? Dan is Dolfinarium Harderwijk, het grootste zeezoogdierenpark van Europa, natuurlijk dé plek om naartoe te gaan.

3. Doen op zondag in Hattem

Trek de wandelschoenen aan en maak een prachtige wandeling door het bos bij Hattem. Ook leuk: maak een culinaire wandeling bij Herberg Molecaten. Tijdens de wandeling ontdek je in zo’n 45 minuten Landgoed Molecaten en geniet je daarna van een heerlijke maaltijd. En vergis je niet: deze kleine Hanzestad kent maar liefst drie musea, waarvan er twee zijn geopend op zondag: het Voerman museum en Anton Pieck museum. In de avond geniet je van een heerlijk diner in restaurant de Voorburcht, een middeleeuwse burcht.

4. Doen op zondag in Zutphen

Is het mooi weer? Vaar dan in Zutphen mee met een fluisterboot. Hoor het water tegen de boot klotsen en geniet van de rust. Tip: ga de laatste zondag van de maand naar Zutphen en shop in de authentieke winkels. Proef tot slot een biertje bij stadsbrouwerij Cambrinus.

5. Doen op zondag in Hasselt

Wandelen, wandelen, wandelen. Hasselt is de perfecte uitvalsbasis voor een stevige (of minder stevige) wandeling. Loop kriskras door de pittoreske straten van Hasselt en vergeet niet om over de stenendijk te wandelen. Dit is een monumentale dijk die ten zuidoosten van Hasselt tot het gemaal Streukelerzijl loopt. Ook een uitstapje naar natuurgebieden De Weerribben en De Wieden is zo gemaakt. Ga hier fietsen, wandelen of huur een fluisterbootje. Worden de benen moe en begint de maag te rommelen? Tijd om wat te eten! In Hasselt is De Compagnie de geschikte plek voor een goede maaltijd.

6. Doen op zondag in Kampen

Wandelend door Kampen kunnen ze je bijna niet ontgaan: de prachtige muurschilderingen. Blijf er even voorstaan en bewonder ze. Loop vervolgens naar de Koggewerf en geniet van de mooie boten en een lekker visje. Of bezoek het Stedelijk Museum Kampen. Wil je de omgeving verkennen, dan is het heerlijk om op zondag het Hanzerondje te fietsen, die je van Kampen naar Zwolle brengt langs de prachtige IJssel.

7. Doen op zondag in Zwolle

In Hanzestad Zwolle ligt de geschiedenis op straat. Een Hanzestadswandeling - op eigen houtje of met gids - laat je alle bijzondere plekken van de stad zien. Ben je een kunstliefhebber, dan is Museum de Fundatie een must-see. Hier bewonder je (internationale) collecties en geniet je in de koepel van een mooi uitzicht. Begint het te schemeren, dan is het tijd voor een zondagmiddagborrel! Daarvoor ga je naar Het Refter, waar ze meer dan 200 speciaalbieren en wijnen hebben.

8. Doen op zondag in Deventer

Een zondag in Deventer is afwisselend: begin met een bezoek aan de Bergkerk en het Penninckshuis, om vervolgens de IJssel over te steken met het pontje. Hier geniet je van de prachtige skyline van Deventer (fotomoment!). Om het weekend af te sluiten, settel je je op een van de mooie terrassen op De Brink. Genoeg keuze; voor ieder wat wils dus!

Zo zie je maar weer, ook op zondag is er genoeg te doen in de Hanzesteden. Heb je je hart verloren aan de Hanzesteden? Blijf dan een weekend in een van de steden en geniet van nog meer moois en lekkers!