StadsCarillon Enschede

Het StadsCarillon bevindt zich op de Oude Markt in de Grote Kerk.

Het prachtige StadsCarillon van Enschede
In 1929 kreeg Enschede zijn eerste StadsCarillon met 42 klokken. Het werd aan de gemeente Enschede geschonken door de familie van Heek.
Sinds 1950 heeft het carillon van de Grote Kerk 49 klokken. Deze klokken worden bespeeld door een grote speeltrommel, die is aangesloten op hamers aan de buitenkant van de klokken. Het automatisch speelwerk zorgt ervoor dat er van ‘s ochtends tot ‘s avonds elk kwartier een korte melodie klinkt. Maar Enschede heeft ook een StadsBeiaardier. Zij speelt - direct onder de carillonklokken - op een klavier met houten stokken en pedalen die verbonden zijn met de klepels.

Het jaarprogramma voor deze bespelingen vind je via de rode button hiernaast of hieronder.

Mini-excursie Heavy Metal op Grote Hoogte

Tijdens de mini-excursie (op 5 september, 3 oktober, 7 november en 5 december) naar het StadsCarillon van Enschede beklim je samen met de StadsBeiaardier de toren van de Grote Kerk. Op de eerste verdieping zijn de restanten te zien van wat vroeger waarschijnlijk een kapel is geweest. Vanaf de vierde verdieping loop je langs de 4 luidklokken omhoog naar de vijfde, waar je de wijzerplaten, het uurwerk en de het automatisch speelwerk kunt bekijken. Nog één trap te nemen en je bent aangekomen bij de speelcabine van de beiaardier. Daar hangen ook de overige 45 klokken.
Op elke verdieping vertelt de beiaardier iets over de toren en de klokken, je ziet hoe het instrument bespeeld wordt en mag misschien wel één of een paar noten meespelen...

Reserveren is verplicht en voor meer informatie kijk hier!