Langs de rand van Raalte

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    87,0 km
  • Duur
    5:48
  • Knooppunten
    38
  • Locaties
    4

Deze route voert je mee langs de gemeentegrenzen van Raalte en laat je kennismaken met het afwisselende landschap van deze mooie gemeente met de vele dorpen en buurtschappen.

Startpunt

De route start bij Buitenplaats Oud Luttenbergh, Bergweg 5 in Luttenberg.

  1. Buitenplaats Oud Luttenbergh

    Buitenplaats Oud Luttenbergh

    Deze buitenplaats is een mooi startpunt voor een wandeling over de Luttenberg en naar het Labyrint. Tevens startpunt voor een bezoek aan Sallandse Heuvelrug&Twents Reggedal. Een mooie recreatieplek met een aantal speeltoestellen voor de kinderen, een toiletvoorziening en ruime parkeergelegenheid.

  2. Natuurgebied 'de Luttenberg'

    Natuurgebied de Luttenberg

    Landschap Overijssel is eigenaar (een enkel stukje uitgezonderd) van 'de Luttenberg', een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Het gebied is 48 ha. groot, 31 m. boven N.A.P. De Luttenberg heeft een rijk vogelbestand. Talrijke zangvogels, maar ook de boomvalk broedt hier.

    De beschermde jeneverbessen zijn opvallende verschijningen in de heideveldjes. De vaak in kluitjes groeiende bomen geven het gebied een apart karakter. Zij lijken on-hollands, maar zijn toch inheems. In de mist lijken het vaak 'witte wieven' zoals ze ook bekend zijn in oude verhalen.

  3. Klompenatelier Luttenberg

    Klompenatelier Luttenberg

    Treed binnen in de wondere wereld van Dijkman Klompen Atelier. Een wereld waarin ambacht, kunst, humor en avontuur samenkomen. Martin deelt zijn passie graag met u. Zo verzorgt hij in zijn atelier demonstraties klompen maken. www.klompen.nl

  4. Fietsknooppunt 33

  5. Fietsknooppunt 20

  6. Fietsknooppunt 19

  7. Fietsknooppunt 3

  8. Fietsknooppunt 95

  9. Fietsknooppunt 80

  10. Fietsknooppunt 77

  11. Fietsknooppunt 5

  12. Fietsknooppunt 78

  13. Fietsknooppunt 7

  14. Fietsknooppunt 8

  15. Fietsknooppunt 9

  16. Fietsknooppunt 22

  17. Fietsknooppunt 23

  18. Fietsknooppunt 24

  19. Kasteel het Nijenhuis

    Kasteel het Nijenhuis

    Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt Kasteel het Nijenhuis.Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

    Je kunt met je toegangsbewijs voor Kasteel Het Nijenhuis ook terecht in De Fundatie in Zwolle.

  20. Fietsknooppunt 25

  21. Overesch ecologische landbouw

    Overesch ecologische landbouw

    Boeren in harmonie met de natuur. Dat is ons credo. In 1994 zijn we van de gangbare productie methode met onze akkers overgegaan naar de biologische manier van produceren. Naast de beroemde skybox met zicht op de varkensstallen ligt de winkelruimte met een ruim assortiment biologische producten.

  22. Fietsknooppunt 21

  23. Fietsknooppunt 1

  24. Fietsknooppunt 16

  25. Fietsknooppunt 36

  26. Fietsknooppunt 44

  27. Fietsknooppunt 19

  28. Fietsknooppunt 71

  29. Fietsknooppunt 79

  30. Zonnenbergerbrug

    Zonnenbergerbrug

    .

  31. Fietsknooppunt 89

  32. Fietsknooppunt 97

  33. Fietsknooppunt 95

  34. Fietsknooppunt 58

  35. Fietsknooppunt 5

  36. Fietsknooppunt 6

  37. Fietsknooppunt 7

  38. Fietsknooppunt 34

  39. Fietsknooppunt 45

  40. Fietsknooppunt 39

  41. Boetelerveld

    Boetelerveld

    Het Boetelerveld is een geweldig gebied dat bekend staat om haar rust. Door het leem dat hier in de grond zit, vinden er sterke wisselingen in de grondwaterstanden plaats. Dit trekt bijzondere planten en dieren aan. Een groot deel van het Boetelerveld bestaat uit natte heide.

  42. Fietsknooppunt 52

  43. Beeldentuin Mariënheem

    Beeldentuin Mariënheem

    De op ruim 3 hectare aangelegde tuin heeft vele doorkijkjes en vijverpartijen in glooiende gazons, boompartijen en boomgaard.

    Terrassen bieden momenten van pauzeren en te genieten van de prachtige uitzichten op de tuin en de tentoongestelde beelden en objecten van de vele kunstenaars.

  44. Fietsknooppunt 37

  45. Fietsknooppunt 30

  46. Museum de Laarman

    Museum de Laarman

    Museum De Laarman is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek waar een groot deel van de installatie nog intact is. Op de vier verdiepingen zijn attributen opgesteld uit het boerenleven van zo’n 50-100 jaar geleden. In de kelder is een traditionele boerderijwoning ingericht.

    In 2022 is de foto-expositie ‘Boer Jan’ te zien over een boer die op traditionele wijze op zijn boerderij heeft gewerkt. In het nieuwe thema 'Van bord naar boer', kijkt De Laarman ook naar het heden en de toekomst. Waar ligt de bron van ons voedsel. Hoe wordt het bewerkt. Wat ligt er op ons bord.

    Vijf ‘eilanden’ met video’s, foto’s en een spel element over melk, vlees, graan, gezonde voeding en smaak. Tijdens de schoolvakanties zijn er workshops voor zoals kaarsen maken of robot timmeren.

  47. Fietsknooppunt 29