Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum

In dit unieke museum aan de Dorpstraat in Hellendoorn vindt u op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

Hoe het begon
In het pand aan de Dorpstraat in Hellendoorn begon D.J. Valk in 1936 een bakkerswinkel. Zijn zoon Gerrit Valk specialiseerde zich, naast het bakken van brood, tot banketbakker. Later kwam daar nog het bereiden van banketbakkersijs bij. De inwoners van Hellendoorn en Hotels in de wijde omgeving werden gretige afnemers van 'IJs van Valk'. In 1960 werden de bakkersactiviteiten gestaakt en legde het bedrijf zich geheel toe op het maken van ijs. Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk en werd door een in 1986 opgerichte Stichting tot Museum gerealiseerd.

In de oude Bakkerij
Het interieur staat vol attributen uit tijden van weleer. Een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In de originele olie-gestookte oven worden regelmatig door bakkers diverse lekkernijen gebakken.

De eerste ijsmachines
De Rollo ijsmachine werd in 1958 vanuit Zweden geimporteerd en kon per uur 4000 ijsjes op een stokje produceren. Verder staat in dit gedeelte van het museum interessante apparaten, die vroeger bij de industriele productie van ijs werden gebruikt.

Industriele Bakkerij
Een opstelling van diverse machines aangedreven door een stoommachine uit het jaar 1924. Tevens het "Sukelahuussie" waar soms demonstraties worden gegeven in het maken van bonbons.

De koffiekamer
In de koffiekamer kunt u een kopje koffie of thee bestellen met een in eigen bakkerij gebakken lekkernij. Naar keuze diverse frisdranken en ijsjes. Naar keuze diverse frisdranken en ijsjes.

Tourist Info Punt
Ons museum is ingesteld op het ontvangen en rondleiden van groepen. Ook de Tourist Info Punt Hellendoorn is bij ons gehuisvest, zodat wij u alle informatie over verblijf en activiteiten in dorp Hellendoorn en wijde omtrek kunnen geven.

Rondleidingen/Bakdemonstraties
Gedurende de schoolvakanties zijn er rondleidingen o.l.v. een gids met een bakdemonstratie. Voor verdere informatie, exacte data en aanvangstijden verwijzen we je naar de website van het museum.

Voor de individuele bezoeker is er een uitleg door middel van een audiosysteem.

Openingstijden
Het museum gaat weer open vanaf maandag 7 juni a.s. Voorlopig van maandag tot en met zaterdag alleen 's middags van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk hier voor de actuele tijden.

Contactgegevens

Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum

voorzieningen

Type

  • Cultuurhistorie

Toegankelijkheid

  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Invalidenparkeerplaats
  • Invalidentoilet
  • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

  • Gratis Wifi