Een van de mooiste stukjes Overijssel. Zo wordt de gemeente Rijssen-Holten ook wel eens genoemd. Net als alle andere gemeenten van Overijssel is het ook in Rijssen goed toeven. De natuur is er adembenemend, de stad is gezellig én je vindt er Museum Rijssen en het Internationaal Brandweermuseum. En het mooie is dat beide musea op steenworp afstand van elkaar gelegen zijn.

Deze locaties in de buurt vind je misschien ook interessant.

Overijssel verrijkt je

Museum Rijssen ligt op landgoed De Oosterhof

Zeg Rijssen museum en iedereen weet meteen wat er bedoeld wordt. Dan wordt verwezen naar het Rijssens Museum op havezate De Oosterhof en gelegen op het gelijknamige en adembenemend mooie landgoed. Behalve het Rijssens Museum vind je er ook het Internationaal Brandweermuseum. Het maakt een bezoek aan Rijssen meer dan de moeite waard.

Rijssen was vroeger bekend vanwege de jute-industrie

Rijssen ligt in de gemeente Rijssen-Holten, een uitvloeisel van het samengaan van de gemeenten Rijssen en Holten. Het wordt ook wel de Poort van Twente genoemd. Rijssen zelf ligt tussen Deventer en Almelo en heeft 28.000 inwoners. De stad stond eerst bekend om de jute-industrie, waaraan in Museum Rijssen dan ook de nodige aandacht besteed wordt. Later bleek Rijssen over vruchtbare grond te beschikken voor de bouwnijverheid en de transportwereld. Behalve het museum en de prachtige natuur, ligt Rijssen aan de Europese wandelroute E11, een route die onder meer via de Holterberg loopt.

Van Rijssense klederdracht tot herinneringen aan de textielindustrie

Het Rijssens museum in Rijssen is een bezoek meer dan waard. Niet alleen ligt het prachtig op een zeer fraai landschap, binnen vind je ongeacht wanneer je een bezoek brengt altijd leuke exposities en vind je informatie over de geschiedenis van de stad Rijssen. Behalve dat vind je op het landgoed eveneens het Internationaal Brandweermuseum. Museum Rijssen heeft heel erg veel te bieden. Wat dacht je van archeologische vondsten, gereedschappen van oude ambachten en herinneringen aan de textielindustrie, van nog voor het tijdperk jute. Ook vind je er Rijssense klederdracht en een prachtige maquette van de steenfabriek. Ga je met een groep, vraag dan on een rondleiding. Dat maakt een bezoek nog meer de moeite waard.

Fraaie collectie brandweerhelmen uit China en Japan

Ben je uitgekeken in het Rijssens Museum, dan vind je op steenworpafstand het Internationale Brandweermuseum. Ook dit museum is het bezoeken meer dan waard en bied je inzicht in de rijke geschiedenis van de brandweer en dat in wereldwijd opzicht. Het museum werd in 1996 opgericht en je vindt er met name spullen die de afgelopen jaren door de brandweerkorpsen van over heel de wereld gebruikt zij. Je vindt er zelfs een vooroorlogse brandweerwagen en onder meer helmen uit Japan, Zuid Afrika en China. De collectie is zorgvuldig samengesteld en biedt zo een compleet beeld van de uitrusting van de brandweer door de jaren heen.

In juli en augustus ook op zaterdagochtend geopend

Je vindt het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1, terwijl het Internationaal Brandweermuseum gevestigd is op nummer 1B. Beide musea hanteren dezelfde openingstijden. Je bent het gehele jaar door welkom van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus zijn de musea ook op zaterdagochtend open vanaf 10.00 uur.