Spiegel van het Realisme (over het realisme in de hedendaagse kunst)

Lezing: Miranda Nieuwenhuis-Hoekstra

De twintigste eeuw kenmerkt zich hoofdzakelijk door revolutie en vernieuwingen. In de kunst zien we dit terug in de enorme hoeveelheid diverse stromingen die snel achterelkaar ontstonden. In de meeste kunststromingen uit deze eeuw ging het meer om de individuele expressie van de kunstenaar en steeds minder om de uitvoering en esthetiek van het kunstwerk.

Als reactie op het vaak vergaande individualistische aspect van de performance- en conceptuele kunst in de jaren 60 en 70 kwam er een stroming tot stand die zich weer wilde richten op de werkelijkheid. Deze kunstenaars wilden kunst maken zoals deze al eeuwenlang oorspronkelijk bedoeld was; zo natuurgetrouw mogelijk de waarneembare realiteit nabootsen. Eigenlijk zoals de renaissance kunstenaars dat hadden gedaan. En zo ontstond het hyperrealisme, of ook wel fotorealisme, superrealisme of sharp focus-realisme. De onverbloemde weergave van het alledaagse menselijk bestaan is het hoofdthema dat zowel in de schilderkunst als in de beeldhouwkunst tot uiting kwam. Vaak worden hierbij details uitvergroot weergegeven waardoor een vervreemdend, haast surreëel effect optreedt.

In deze lezing zal Miranda Nieuwenhuis Hoekstra aan de hand van het prachtige werk van vele buitenlandse, maar ook Nederlandse kunstenaars (Chuck Close, Richard Estes, John Salt, Lucian Freud, Gerhard Richter, Duane Hanson, Ron Mueck, Jan Beutener, Jos Engbersen en anderen) de ontwikkeling van het (hyper) realisme laten zien. Hierbij komen ook stromingen als het magisch realisme en de Neue Sachlichkeit kort ter sprake, deze dienden namelijk als voedingsbodem voor de hyperrealistische kunstenaars. Tijdens de lezing kunt u ook de expositie van realist Jos Engbersen bekijken.

Laat u verrassen door de fascinerende wereld van het realisme!

Miranda Nieuwenhuis Hoekstra heeft kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd. Zij geeft cursussen en vele lezingen over diverse thema’s uit de kunstgeschiedenis. Daarnaast is ze verbonden met het Rijksmuseum in Enschede waar ze rondleidingen en lezingen geeft.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 10,00

Kaartverkoop via de website: www.bornsesynagoge.nl

U kunt gebruikmaken van de vroegboekkorting van € 2,50 tot 10 november

De kortingscode is hiervoor: Miranda