In de installatie Tolerance Test zijn de grillige en flamboyante fantasiewezens van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiff

Charlotte Schleiffert - Tolerance Test

Dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?

Tolerance Test is een bijzondere, eenmalige installatie die de zogenaamde large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. Deze meer dan levensgrote large drawings worden bevolkt door hybride wezens: mensen die Schleiffert tegenkomt op straat, virtuoos gekruist met beroemheden van film of televisie of van foto’s in kranten en tijdschriften. Het zijn groteske types, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten.

Theatrale presentatie

Het is twintig jaar geleden dat Schleiffert haar de eerste hybrid op papier zetten en sindsdien heeft ze een indrukwekkend aantal van bijna tachtig large drawings geproduceerd. In Tolerance Test zijn Schleifferts fantasiewezens voor het eerst in een kring bijeengekomen. De installatie bestaat uit een selectie large drawings – sommige meer dan 3,5 meter hoog − in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken. De werken worden gepresenteerd met licht en verhaal: licht om de blik van de kijker te richten en verhaal om de wezens een stem geven, individueel en als groep.

Dynamiek van de samenleving

Schleiffert’s fantasiehelden ontsluiten een actueel grensgebied in onze samenleving, waar natuur botst op cultuur, lichaam op geest, mannelijkheid op vrouwelijkheid, arm op rijk, mooi op lelijk, chaos op orde, barbarij op beschaving. Haar creaties tonen hoe massamedia, consumentisme, erotiek, macht, ongelijkheid en misbruik naadloos in elkaar grijpen. Ze leggen de mechanismen bloot die de samenleving van nu bepalen en laten ons zien hoe die maatschappij nog verder kan verhevigen.

Gepresenteerd als groepsportret tonen de large drawings ons de dynamiek die de samenleving maakt én breekt: een krachtenspel dat onze wereld zo fascinerend, inspirerend en tegelijkertijd zo vreselijk verraderlijk maakt. Zo verraderlijk dat we ons moeten afvragen hoever we willen gaan in het onder ogen zien van het onrecht en de ongelijkheid die Schleiffert haar fantasiefiguren – of zijn het gewoon mensen? − bewust en onbewust laat tonen. Een tolerantietest dus, stevig en aandoenlijk, mogelijk gemaakt door de kracht van het werk en de theatrale presentatie ervan.

Samenwerking

Tolerance Test is een initiatief van kunstenaar Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk en curator/cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door C & W De Boer Stichting, Stichting Beringer Hazewinkel, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Mondriaan Fonds, Fonds21 en de Provincie Drenthe.

Over de makers van Tolerance Test

Charlotte Schleiffert maakt tekeningen, schilderijen, installaties en sculpturen. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst en verwierf internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Haar werk gaat soms over de liefde, maar vaker over macht en de uitdrukking van macht in de vorm van geweld, onverdraagzaamheid en onderdrukking. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten op papier en de persoonlijke en krachtige kijk die haar werk geeft op ongelijkheid in de wereld.

Theun Mosk staat bekend om zijn bijzondere theaterontwerpen voor theaterregisseurs, choreografen en kunstenaars, waaronder theatermaker Boukje Schweigman, kunstenaar Robert Wilson en choreograaf Nicole Beutler. Johan Idema is gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuursector en initieerde onder meer de Grote Kunstshow, het Parademuseum en het festival Spraakmakers. De teksten voor Tolerance Test zijn geschreven door Rick Steggerda, hoorspelmaker, schrijver en bewerker van radiodrama.

Wanneer

-