Liberation Wandelroute Nijverdal

 • Type
  Wandelen
 • Afstand
  10,4 km
 • Duur
  2:36
 • Verbrande calorieen
  1246 kcal
 • Knooppunten
  17
 • Locaties
  4

Beleef de bevrijding in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Op de Sallandse Heuvelrug vind je veel overblijfselen die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Startpunt

Startpunt. Station Nijverdal. Kom je met de trein dan het station richting het Centrum verlaten. Pak de route op bij wandelknooppunt G50. Kom je met de auto dan de auto parkeren bij het station, het spoor oversteken en richting het centrum lopen en starten bij wandelknooppunt G50.

 1. Startpunt: TIP Nijverdal

 2. Route naar Memory museum

  Na knp G50 LA, Grotestraat RI verkeerslichten. Bij verkeerslichten oversteken en vervolgens de Grotestraat oversteken naar het Memory Vrijheidsmuseum. Na het bezoek aan het museum weer teruglopen RI knp G50. Vervolgens RD RI knp G75.

 3. Memory Vrijheidsmuseum

  Memory Museum

  In het oorlogsmuseum beleeft u als bezoeker stap voor stap de periode 1935-1945 en krijgt zo een realistisch beeld van deze tijd. Te midden van levensechte diorama's kunt u met alle zintuigen de oorlog ervaren.

  Met betrekking tot de grootste bankoverval aller tijden in Almelo tijdens de Tweede Wereldoorlog, bevinden zich unieke stukken in de collectie, zoals het pistool van Jo Ribbers waarmee hij het gezin Van Schooten dat boven de bank woonde onder schot hield.

  Ook persoonlijke eigendommen van de gebroeders Gerard en Hendrik Frielink zijn te bezichtigen. Deze spullen zijn vanuit het concentratiekamp terug gekomen.

 4. Luisterplek 500 Memory Museum

  Het leken wel paaseitjes

  Het is in Nijverdal op 22 maart 1945 een zonnige dag. Geen vuiltje aan de lucht. De bevolking is redelijk gewend geraakt aan de dreigende geluiden van bommenwerpers op weg naar Duitsland. De verrassing is groot als ‘s middags een formatie Amerikaanse vliegtuigen plotseling laag overkomt.

  In de winter van 1944-1945 is in Nijverdal de spoorlijn Almelo-Zwolle al een aantal keren doelwit geweest van Amerikaanse bommenwerpers. Ook de stationering van de Duitse V1- en V2-raketinstallaties in de gemeente Hellendoorn vormen een belangrijk doelwit voor de luchtaanvullen.

  De geallieerden proberen met deze bombardementen de aan- en afvoerroutes van de Duitsers te blokkeren. De bewoners rondom de spoorlijn in Nijverdal zijn voor zover mogelijk verhuisd of ergens anders naar toe getrokken.

  Het is 22 maart 1945 eindelijk een mooie zonnige voorjaarsdag en de bewoners van Nijverdal zijn blij dat ze -zo vlak voor Pasen- hun was weer eens buiten kunnen ophangen, in de tuin kunnen werken of de vloeren weer kunnen schrobben.

  Vader Auguste Lidolf en zijn zoon Eugène zijn die middag kersenpitten aan het poten. Het gezin Lidolf is vanuit Frankrijk naar Nijverdal verhuisd, omdat Auguste als monteur de machines weet te bedienen die de Nederlandsche Stoom Blekerij in Frankrijk heeft gekocht.

  Zijn vrouw Louise is die middag niet thuis. Volgens ooggetuigen komen die middag kort na 4 uur plotseling 6 vliegtuigen laag over. Boven het centrum maken ze een scherpe bocht en men kon de piloten in de cockpit zien zitten. Tegelijkertijd zien ze dat er bommen worden uitgegooid.

  Iemand zei: ’t leken wel paaseitjes, ’t was immers de week voor Pasen. Deze paaseitjes hadden echter eenverwoestende werking. Later blijkt dat tijdens dit vergissingsbombardement Nijverdal drie bombardementsgolven te verwerken krijgt waarbij 73 mensen het leven laten en er tientallen gewonden zijn.

  Vader Auguste en zoon Eugène zijn ook omgekomen zullen Frankrijk nooit meer zien.

 5. Wandelknooppunt G52

 6. Wandelknooppunt G76

 7. Wandelknooppunt G58

 8. BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.

 9. Wandelknooppunt F95

 10. Wandelknooppunt F96

 11. Wandelknooppunt F94

 12. Wandelknooppunt F92

 13. Schaapskooi Twilhaar

  Schaapskooi Twilhaar

  Op Twilhaar is na jarenlange afwezigheid weer een permanente schaapskudde en een fulltime herder, onder het toeziend oog van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. De schapen helpen mee om de heide in stand te houden en om, net als vroeger te zorgen voor typische producten van de heide.

  De schaapskooi van het Twilhaar is pas gebouwd in 1977. De schaapskooi is een echte potstal. De vloer ligt ruim een meter onder het maaiveld. De schapenmest, gemengd met heideplaggen werd hier verzameld. Eeuwenlang hebben de boeren op de zandgrond zo hun akkers vruchtbaar gemaakt.

 14. Rijkswerkkamp Twilhaar

  Monument Rijkswerkkamp Twilhaa

  Rijkswerkkamp Twilhaar - in eerste instantie opgezet als een werkverruimingskamp - werd in 1942 een joods werkkamp. De bezetter gijzelde in dit Nijverdalse kamp een kleine honderd joodse mannen, voornamelijk afkomstig uit Groningen.

  Op 2 oktober van dat jaar werden de mannen via Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten van Europa, waar zij bijna allen zijn vermoord.

  Na de oorlog werd het afgebroken, bomen groeiden waar eerst barakken stonden en van het bestaan van rijkswerkkamp Twilhaar was vrijwel niemand meer op de hoogte. Inmiddels is er een monument geplaatst, zijn de contouren van het kamp zichtbaar gemaakt en is een replica van de toegangspoort geplaatst.

  Op het bord bij het monument staat de volgende tekst: In de periode van 1940 tot begin 1947 bevond zich hier het Rijkswerkkamp Twilhaar. Dit werkverschaffingskamp werd opgericht door de Rijksdienst voor de Werkverruiming en diende in de veertiger jaren van de vorige eeuw voor huisvesting van

  werkloze mannen, die nuttig werk moesten verrichten in de bossen van de Sallandse Heuvelrug. Deze werkzaamheden betroffen voornamelijk het ontginnen van woeste gronden en de aanleg van paden en wegen in de bossen en op de heide.

 15. Wandelknooppunt F81

 16. Wandelknooppunt F82

 17. Wandelknooppunt F83

 18. F84, overgang oranje route

  Bij Keuzepunt F84 rechtdoor om op de oranje route te komen. De groene routepijl wijst hier naar links, maar ga hier rechtdoor, steek vervolgens bij het hek de verharde weg over. Hier vervolg je de oranje route.

 19. Wandelknooppunt F84

 20. Wandelknooppunt G89

 21. Wandelknooppunt G88

 22. Wandelknooppunt G87

 23. Wandelknooppunt G86

 24. Wandelknooppunt G75

 25. TIP Nijverdal

 26. Wandelknooppunt G50