In perspectief

De oeroude geschiedenis van Twente

  • 2 minuten opladen
  • 26495 x bekeken

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel? Ontdek in deze aflevering waarom het eigenzinnige Twentse landschap zo’n lappendeken is.

Bekijk aflevering: De Twentse Ruilverkaveling
Bekijk video

Twente heeft naast een mooi landschap ook een bijzondere geschiedenis. Het gebied is met de jaren veranderd; vroeger werden kleine landbouwgronden omringd door hooilanden, vochtige heiden, broekgebieden en vennen. Slingerende beekjes en stroompjes doorsneden het land. Het had een lage natte kern, waar het regenwater lang bleef liggen. Nu is het een prachtige lappendeken aan landgoed. De landschappen van Twente wijken af van het typische Nederlandse uitzicht, en juist dat maakt het gebied zo mooi. In de eerste aflevering van "In Perspectief" bekijk je Twente vanuit een ander perspectief en ontdek je hoe de boeren in Tubbergen vochten voor hun ‘eigen gewonnen land’. Leer de verborgen verhalen van het eigenwijze land van Twente. En beleef de geschiedenis van de standvastige Twentenaren.

Wist je dat tussen 1955 en 1970 het grootste deel van het eeuwenoude Twentse landschap werd herkaveld? Ongeveer 900 ha aan ongetemde natuur werd omgezet in weide- en akkergrond.

De natuurgebieden van Twente geven een romantische aanblik. Velden, bossen en akkers wisselen elkaar af. Geen kilometer groen is gelijk en elk uitzicht is uniek. Ervaar zelf de schoonheid van de variatie in dit on-Nederlandse landschap, en leer over deze bijzondere omgeving!
Meer Twente

Oertijd

Het is haast niet te geloven, maar er is een tijd geweest dat Twente niet bestond. Miljoenen jaren geleden was dit zee. De stille getuigen in de vorm van walvis- en haaientanden vind je soms in de grond. Na de zeetijd banjerden mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten door het landschap. Zoals je gemerkt hebt, zijn deze giganten verdwenen en moeten we het nu doen met grazende koeien, huppelende paarden, schuwe reeën en razendsnelle steenmarters. Ze wonen toevallig wel in een unieke - en naar onze bescheiden mening mooiste - regio: dat van Twente. Het mag dan een allegaartje aan landschapselementen zijn, het is en feest voor de zintuigen. En Tukkers houden wel van een beetje afwisseling.

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief:

Toon meer verhalen

Ook interessant