Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten. Een wandeling door Doesburg – de beste manier om de stad aan de IJssel te verkennen – is als een reis terug in de tijd. In de veertiende eeuw kreeg de stad een nieuwe wal, ter bescherming tegen het rivierwater dat Doesburg nog steeds omringt. Sindsdien is het stratenpatroon uit die tijd onveranderd gebleven.

Oplaadpunt voor levensgenieters

Doesburg heeft een aangenaam formaat. Alles in op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. De stad alleen al is een genot om door te lopen. In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen. De vijftiende-eeuwse Martinikerk domineert de skyline van Doesburg. Beetje in conditie? Beklim dan de honderd meter hoge toren. Dan word je beloond op een panoramisch uitzicht over Doesburg en de IJssel.

Oudste café van Nederland

Op de hoek van de Gasthuisstraat en Koepoortstraat staat Stadsbierhuys De Waag, het oudste café van Nederland. ‘Sedert 1478’ staat te lezen op het uithangbord. Hier kwamen Hanzekooplieden al bijeen om zaken te doen. En stilden reizigers en toevallige voorbijgangers hun honger en dorst. Nog steeds is het opvallende pand – een mooi voorbeeld van Nederrijnse baksteengothiek - een geliefde plek om af te spreken, een hapje te eten of een biertje te bestellen.

Cultureel paradijs

Doesburg heeft verschillende musea en zelfs een museumtuin. Om alles te weten over de Hanzestad, bezoek je museum De Roode Toren. Liefhebbers van sieraden, juwelen en glaskunst lopen binnen bij het Laliquemuseum. De museumtuin van 't Olde Ras heeft de grootste particuliere collectie fruitbomen in Europa. Doesburg ademt cultuur. Zo is elke eerste zondag van de maand Culturele Zondag. Dan is het open huis bij kunstenaars, galeries, podia en musea.