Rijssens Leemspoormuseum

Markeloseweg 78b, 7461 EE Rijssen

In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. U kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken.

Smalspoor

Smalspoor is een weinig bekende vorm van vervoer die nuttig is bij het vervoer van grote hoeveelheden zand en klei op een slappe bodem, in sterk geaccidenteerd terrein en bij de hedendaagse tunnelbouw. Zo'n 100 jaar geleden waren er in Rijssen nog zo'n 15 steenfabrieken, waarvan het aantal in de jaren '60 van de vorige eeuw tot 4 was geslonken. Vanaf het begin van de twintigste eeuw tot 1964 hadden deze 4 steenfabrieken in Rijssen een smalspoor in bedrijf, om klei van de groeve naar de fabriek te vervoeren. Tussen Rijssen en Markelo was een smalspoornet ontstaan van zo'n 12 kilometer lengte. In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. Je kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken.

Vertrekstation "De Koerbelt"

Ons vertrekstation “De Koerbelt” is eenvoudig te vinden bij de parkeerplaatsen van de gelijknamige sportpark. Vandaar brengen wij je over een fraai bostraject naar het gezellige eindstationnetje. Het materieelpark bestaat uit o.a. een stoomlocomotief, diverse diesels, personen-, goederen- en werkmaterieel. In de loods kunt u zien hoever het staat met de restauratie van het materieel. Voor rolstoelgebruikers is er een lift.

Rijtijden trein

De trein rijdt elke zaterdag vanaf 4 april tot en met 31 oktober en vertrekt dan om 13.00, 14.30 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b. In de zomervakantie (11 juli tot en met 22 augustus) en de herfstvakantie (11 oktober tot en met 24 oktober) wordt er ook op dinsdag en donderdag gereden op dezelfde tijden.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie kun je vinden op de website van het Leemspoor.
Aanmelden is verplicht en kan via e-mail: of 06-22022444.

Contactgegevens

Rijssens Leemspoormuseum

voorzieningen
  • checkmark Cultuurhistorie
  • checkmark Erfgoed
  • checkmark Transport & techniek
Toegankelijkheid
  • checkmark Aangepaste OV halte
  • checkmark Assistentiehonden toegestaan
  • checkmark Bruikbaar toilet
  • checkmark Invalidentoilet
  • checkmark Rolstoeltoegankelijk
Geschreven over deze locatie
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door Toerisme Rijssen-Holten.
Zoek advies!