Hanzestad Kampen ligt op een schiereiland in Noordwest-Overijssel, ook wel de Kop van Overijssel genoemd. In dit gebied is het de grootste plaats: de stad telt ruim 35 duizend inwoners. Alleen al de entree van Kampen is een bezoek waard. De prachtige skyline vormt zich langs de IJssel met op de voorgrond de bruine vloot Kamper Kogge.

Een rijke historie

Deze Nederlandse Hanzestad wordt niet voor niets de nautische Hanzestad genoemd: de sfeervolle stad is verbonden aan de scheepvaart. Liggend in de streek IJsseldelta, wordt het omgeven door natuurschoon en water. Kampen is één van de negen Hanzesteden aan de IJssel. Deze 125 kilometer lange rivier stroomt langs de meest prachtige plekken. Vanuit Kampen kun je prachtige wandel- en fietstochten maken langs de IJssel en in de omgeving. Kampen ligt ten noordwesten van Zwolle. Met de trein ben je er met een kleine tien minuten en met de auto binnen twintig minuten.

Een rijke historie

In de provincie had Kampen een belangrijke rol. Kampen is namelijk befaamd om de tabaksindustrie, die vanaf de 19e eeuw het gezicht van de stad bepaalde. Inmiddels is alleen nog de monumentale sigarenfabriek de Olifant volop in bedrijf. Deze Hanzestad heeft sowieso een rijke geschiedenis, waarvan nog veel is te bewonderen.

Kamper Ui(t)dagen

Het is het grootste zomerevenement van Kampen: de Kamper Ui(t)dagen. Tijdens deze dagen kun je bijvoorbeeld een vaartocht maken op Salonboot Veerman van Kampen. Zestig minuten lang geniet je van Kampen op het water. Ook kun je de Nieuwe Toren beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de binnenstad van Kampen. Leuk: boven staat iemand die uitleg geeft over de stad.