Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Genieten in het bos en op de heide, van de prachtige vergezichten en landschappen… Het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug, een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen.

Je kunt er niet omheen

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, 200.000 tot 150.000 jaar geleden. Schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand vormden de basis van het huidige landschap. Het schuivend ijs had een gigantische kracht, grote stenen werden meegesleurd en de grond werd opgestuwd. In totaal zijn er op de heuvelrug 26 ‘bergen’ ontstaan!

Later werden er veel naaldbossen aangelegd voor de mijnbouw in het zuiden van ons land. Tegenwoordig bestaat het gebied uit (naald) bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, vennen, akkers, dorpen en verrassende vergezichten.

Meer over de Sallandse Heuvelrug?

Ontdek de leukste routes

Over bergen en dalen

Op de Sallandse heuvelrug weet je nooit wat je tegenkomt. Of het nu een ree is die tegen zonsondergang aan het zoeken is naar eten, een ringslang op het pad die snel wegschiet of koeien die op de heide aan het grazen zijn. Je komt dichterbij de natuur. Bovenal is het een plek om waar wandelen een moment van jou wordt. De stilte, de geluiden van vogels en de prachtige uitzichten.