Liefde op het tweede gezicht

Kirsten Wild over Twente: Lievelingsweg

  • Geschreven door Kirsten
  • 3 minuten opladen
  • 560 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

LIEVELINGSWEG

Twente is fantastisch. Ik ben er geboren en getogen en zal er altijd weer graag terugkomen. Het is mijn thuis. Het is er fijn. De mensen zijn prettig en vooral de spreekwoordelijke Twentse nuchterheid staat me heel erg aan. Dat is een prettige mentaliteit die je nergens anders zo nadrukkelijk tegenkomt. De Twentse inslag komt je altijd van pas. Dat brengt je wat. Doe je ding en verder niet te veel bla bla asjeblieft. Dat is goed. Die nuchterheid brengt me veel. Ik win wel eens een wedstrijd en dan reageer ik best koel. Tuurlijk, als ik wereldkampioen word, ga ik zeker wel even uit mijn dak. Daarna zie ik de trainer en zeg dan heel blij tegen hem: dat was best goed hè? En dan bedoel ik dat het heel erg goed was. Maar dat weet alleen een Twentenaar.

Ik vind dat prettig, zo’n Twentse ontmoeting aan de andere kant van de wereld

Ik fiets mijn wedstrijden overal ter wereld en dan valt me altijd op dat als je ergens Twentenaren tegenkomt, je dan meteen een band hebt en je meteen een praatje maakt. Zo kwam ik een keer aan in Columbia, hoorde op het vliegveld een paar mensen Nederlands praten, dat een beetje Twents klonk. Ik sprak ze aan en we hadden een gesprekje. Waar komen jullie weg, vraag je dan al gauw. Ze kwamen uit de buurt van Almelo, zeiden ze. Van waar dan? Uit Albergen. Ik vind dat prettig, zo’n Twentse ontmoeting aan de andere kant van de wereld. Ik ben er echt trots op dat ik een Tukker ben. Ik kom uit Almelo. Dat is niet bepaald een wereldstad, maar bijvoorbeeld dat pleintje bij Nielz is een leuk stukje. Helaas kom ik er te weinig door mijn vele wedstrijden en drukke programma. En als ik er ben, ga ik naar de familie.

De Hooidijk is mijn lievelingsweg in Twente. Daar ging ik altijd trainen met mijn vader en mijn broer. Een rondje Hooidijk, noemen we dat. Dan schoten we Duitsland in en reden we via Ootmarsum terug. Het is zo’n mooie weg, die Hooidijk. Nu nog rij ik altijd even die kant op als ik bij mijn ouders ben. Even een ritje over de Hooidijk. Zo mooi.

Geschreven door Kirsten

Geboren in Almelo. Woonplaats Zwolle.
Wielrenster die zowel op de weg als op de baan actief is. Werd in deze laatste discipline zes maal Europees- en zes maal wereldkampioen. Ook won ze meer dan 100 wegwedstrijden, waaronder Gent Wevelgem, Omloop het Nieuwsblad en etappes in de Giro Rosa, Holland Ladies Tour en de ronde van Qatar.

Toon meer verhalen

Ook interessant