Liefde op het tweede gezicht

Paul van Lange over Twente: Oog voor oprechtheid

  • Geschreven door Paul
  • 3 minuten opladen
  • 794 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

OOG VOOR OPRECHTHEID

Bij Twente wordt snel gedacht aan Oldenzaal, Denekamp of Ootmarsum, gevolgd door steden als Delden of Hengelo. Terecht. Het echte Twente is voor mij vooral het landgoed Singraven in Denekamp, met watermolens en een uitbundig terras als het symbool van respectievelijk niet zeuren maar (samen)werken en gezelligheid. Daarmee heb je twee belangrijke kenmerken van de Tukker te pakken: nuchterheid en gemoedelijkheid. Mijn vader is opgegroeid op het landgoed Singraven, waar zijn vader rentmeester was en samen met een groot gezin woonde in de boerderij schuin achter het kasteel. Toch is mijn uiteindelijke keuze niet gevallen op Singraven, vooral omdat ik vermoed dat velen het al kennen of zelfs selecteren voor de foto in dit boek.

Om dezelfde reden is mijn keuze ook niet gevallen op het oude of nieuwe stadion van mijn eerste, diepgewortelde liefde: Heracles. Er gaat geen weekend voorbij of mijn emotionele wisselingen worden volledig bepaald door het spel én het resultaat van Heracles. Mijn dochter doet (meestal) vrolijk mee. Waar komt deze liefde vandaan? Van mijn bezoek aan Heracles als jongen van 12 met drie vrienden uit Vroomshoop. We gingen met de trein, bezochten de wedstrijd aan de Bornestraat, namen patat en gingen huiswaarts. Prachtmiddag voor 4 gulden 80, misschien zelfs naar beneden afgerond. De eerste liefde verjaart nooit.

Heracles stadion
Heracles stadion

Mijn keuze is gevallen op de Rooms Katholieke kerk in Vroomshoop, tezamen met het voorliggende kanaal. Waarom? Ik heb louter positieve herinneringen aan deze kerk. En dat is opmerkelijk voor iemand die zichzelf niet als gelovig beschouwt. Maar ook: mijn lieve vader en moeder liggen op de begraafplaats naast deze kerk. Er is óók een andere reden. Deze kerk symboliseert Twente in haar warmte, charme en praktische soberheid. Toen ik een jaar of 10 was (begin jaren 70) werd deze kerk opgeknapt door vrijwilligers. Dit gebeurde in luttele weken in de avonduren met koffie en een biertje (mag ook in meervoud worden gelezen). De gezelligheid die ik, zelfs als kleine jongen, zag tussen al die hardwerkende mensen zal ik nooit vergeten. De kerk ziet er van binnen nog steeds fantastisch uit. De buitenkant is ook mooi, maar dat houdt de gemiddelde Tukker wat minder bezig. Ik had gemoedelijkheid en nuchterheid al genoemd. Maak dat compleet met oog voor oprechtheid en je hebt zowel de Tukker als Twente te pakken – de mens én de omgeving die de Tukkers hebben gevormd naar hun eigen aard. Beiden zijn ze een verrijking van mijn leven.

Toon meer verhalen

Ook interessant