Doe-tips

Reis terug in de tijd ... het is weer Open Monumentendag!

2 minuten opladen
501 x bekeken

Open Monumentendag is jaarlijks dé kans om plekken te bezoeken waar je normaal niet zo gauw komt. Deuren van duizenden nederlandse monumenten worden gratis geopend.

In Zwolle zijn er veel activiteiten rond kunst en cultuur voor boeren, burgers en buitenlui. In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling over opmerkelijke Zwollenaren in het Goudsteegkwartier. En in de Grote kerk is een bijzonder overzicht van in Minecraft (computer bouwspel voor de jeugd) nagebouwde Zwolse monumenten. Meer dan 50 locaties zijn deze dag te bewonderen, waaronder uiteraard ook de Sassenpoort, het Vrouwenhuis en Museum De Fundatie. Nieuwe locatie dit jaar is de Herman Brood Experience. En bij De Stadsbakker kunt u proeven van een origineel Boeren Burgers en Buitenlui Brood bakt. Bekijk het volledige Zwolse programma!

Het erfgoed in Enschede bestaat dit jaar uit openstelling van kerken, de synagoge, molens en een expositie. In de Sint Josephkerk is glaskunst te zien en een kooroptreden. Ook in het stadhuis zorgt het ‘Lekker Zingen’ koor voor leuke uurtjes en in de synagoge zijn er lezingen. De Lonneker Molen houdt het hele weekend open huis met op zondag het Oogstfeest waar de kids kunnen ponyrijden, meel maken en broodjes bakken. Boerendansers, rondleidingen en een molenmarkt maken dit feest compleet.

Het weekend wordt geopend met het theaterspektakel ‘Operatie IJssellinie’ van de Jonge Honden op Landgoed De Haere en zijn er maar liefst 37 monumenten gratis te bezoeken. Uitschieter is de Nacht van Goud op de Brink waar je een energiek spektakel van slagwerk op koffieblikken, rinkelende fietsbellen en opzwepende salsaritmes meemaakt. Hierna word je getrakteerd op zang, dans en muziek op 14 erfgoedlocaties. Ook zijn er living statues, vaartochtjes met klassieke schepen en kun je met een juniorgids op stap voor leuke weetjes!

In de Overijsselse steden Zwolle, Deventer en Enschede zijn behalve routes ook kooroptredens, rondleidingen, exposities en theatervoorstellingen.

Voor de overige Open Monumenten in Overijssel kunt u terecht op de site van het nationale evenement

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!