Doe-tips

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

  • 3 minuten opladen
  • 6837 x bekeken

Voor het maken van een mooie wandeling hoef je niet op vakantie naar het buitenland. Wandelen in een prachtige omgeving doe je namelijk op de Sallandse Heuvelrug. Dit Nationaal Park in Nederland heeft één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa en is een fantastisch gebied voor wandelaars. Tijdens een wandeling in dit indrukwekkende landschap is er van alles te zien. Een goede reden om een trip te maken naar Salland, alleen of samen. Je verveelt je geen moment en zelfs bij slecht weer loont het om op stap te gaan.

Op stap tijdens de verschillende seizoenen

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug is mogelijk tijdens alle seizoenen. In het voorjaar loopt alles uit, terwijl je in het hoogseizoen geniet van de prachtige paarse heide. Ook een herfstwandeling is beslist de moeite waard, want dan barst het er van de paddenstoelen en de kleurrijke bomen zorgen eveneens voor een indrukwekkend spektakel. Naast het maken van een individuele wandeling kun je ook met de boswachter op stap gaan. Hij laat je graag kennismaken met de mooiste locaties tijdens de herfstperiode. Zelfs in de winter is het prettig vertoeven op de Sallandse Heuvelrug. Door in de regio te overnachten maak je er een gezellige trip van.

Hoogteverschillen

De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich door bijzondere flora en fauna én beschikt tevens over een verzameling bergen. Juist die afwisseling maakt dit nationale park interessant voor wandelaars. De Holterberg is de bekendste berg van de Sallandse Heuvelrug en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Vanwege de variatie in landschap en hoogteverschillen is het verstandig goede wandelschoenen en blarenpleisters mee te nemen. Op die manier geef jij je voeten de juiste verzorging tijdens het wandelen op de Sallandse Heuvelrug.

Heuvellandschap
Heuvellandschap

Mag de hond mee?

De Sallandse Heuvelrug is een fantastisch natuurgebied voor wandelaars, maar ook honden zijn van harte welkom, mits je ze aanlijnt. Loslopende honden veroorzaken onrust in de natuur en dit veroorzaakt stress bij de verschillende dieren. In het ergste geval overlijden er dieren en dit gaan de beheerders van het park tegen. Boswachters hebben een aantal losloopplekken aangewezen waar je hond wel los mag, maar ook daarin geldt dat jij verantwoordelijk bent voor je viervoeter. Kortom: wandelen met de hond is toegestaan zolang je je maar aan de regels houdt.

Maak kennis met een uitgebreid wandelnetwerk

Als wandelliefhebber profiteer je van een uitgebreid wandelnetwerk in Salland. Er zijn 140 gemarkeerde wandelroutes en er ligt voor 735 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Informatiepanelen wijzen je de weg en tevens is er een handige folder te downloaden. Kom daarom lekker uitwaaien op de Holterberg of geniet van de prachtige paarse heide in het hoogseizoen.

Met de hond op stap
Met de hond op stap

Wandelroutes

Op de Sallandse Heuvelrug heb je de keuze uit verschillende wandelroutes. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

Maak een keuze uit een van de verschillende wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug en laat je verrassen en inspireren door dit fascinerende natuurgebied.