Natuurgeheimen

Kom en geniet op de Sallandse Heuvelrug

  • 3 minuten opladen
  • 1117 x bekeken

De Sallandse Heuvelrug is een uniek natuurgebied in het Oosten van Nederland. De combinatie tussen prachtige natuurschoon, cultuur, historie en recreatie zorgt ervoor dat de prachtige Sallandse Heuvelrug het gebied bij uitstek is om te bezoeken, te beleven en hier vele malen terug te keren.

De Sallandse heuvelrug - Bergen vol Beleving

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt in de provincie Overijssel tussen de plaatsen Hellendoorn en Holten. Het gebied is ongeveer 35 hectare groot en bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Kenmerkend voor het gebied zijn de heuvels, zoals: de Haarlerberg, de Holterberg, Noetselerberg, de Koningsbelten en de Hellendoornse Berg. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat dit unieke landschap vele mogelijkheden biedt voor zowel natuurliefhebbers, bewoners en recreanten.

De Holterberg

In het zuidoosten van het Nationaal Park, bij de plaats Holten, ligt de Holterberg. Dit heuvelachtig gebied is op het hoogste punt bijna zestig meter. Het landschap van dit gebied bestaat afwisselend uit heidevelden en bossen. Op de Holterberg vind je een van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland, de Holten Canadian War Cemetery. Op deze indrukwekkende begraafplaats liggen bijna veertienhonderd Canadese soldaten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Nederland.

De korhoen

De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar de korhoen nog in het wild voorkomt. Deze soort wordt ernstig in zijn bestaan bedreigd en in 2013 waren er nog maar een paar exemplaren over. Door korhoenders uit Zweden te importeren lijkt het erop dat de populatie van deze prachtige vogel weer aan het toenemen is. Met een beetje geluk kunt deze mooie vogels zelf in hun natuurlijke omgeving spotten.

De Sallandse Heuvelrug Rijssen

De plaats Rijssen ligt aan de voet van de Holterberg en is een ideale plek om Salland te gaan ontdekken. In Rijssen starten bijvoorbeeld veel fiets- en wandeltochten die u langs unieke plekjes van het gebied voeren. Ook Rijssen zelf heeft veel te bieden. U kunt er heerlijk winkelen en genieten op de terrassen. Tevens worden er veel gezellige en leuke evenementen georganiseerd op de Sallandse Heuvelrug Rijssen.

Parkeren

Bezoekt u het gebied met de auto? Op de Sallandse Heuvelrug parkeren is geen enkel probleem. In het gebied zijn op diverse strategische plaatsen ruime parkeerplaatsen aangelegd, waarvan sommige met een WC- gelegenheid. Bent u slecht ter been en wilt u toch genieten van dit mooie gebied? Ook dit is geen probleem. Er is een speciale parkeervoorziening voor mindervaliden bij het uitzichtpunt de Noetselerberg. Ook 65- plussers kunnen hier gebruik van maken, maar zij dienen wel een vergunning aan te vragen.

Schaf zeker een kaart aan

In het gebied zijn verschillende toeristeninformaties waar u een kaart en folders van het gebied aan kunt schaffen. U heeft zo een duidelijke en helder overzicht van de vele locaties die in het gebied te vinden zijn. Op deze uitgebreide kaart vindt u onder andere: de bezoekerscentra, alle voorzieningen en uitzichtpunten. Eén ding is zeker: met deze kaart beleeft u de hele Sallandse Heuvelrug optimaal.