Natuurgeheimen

Kom en geniet op de Sallandse Heuvelrug

  • 7 minuten opladen
  • 2598 x bekeken

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een indrukwekkend natuurgebied en ligt tussen Hellendoorn en Holten. Het staat bekend om de uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. De natuur voelt hier on-Hollands aan, en is beslist de moeite waard om te ervaren. Het landschap kenmerkt zich door een gevarieerde planten- en dierenwereld en nodig uit om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Ontdek Nationaal Park Sallandse Heuvelrug op jouw tempo en laat je verrassen door het verhaal achter dit park.

Het ontstaan van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is sinds 2004 door de Nederlandse overheid aangewezen als nationaal park, maar de oudste sporen van dit gebied gaan ruim 5.000 jaar terug. Het landschap is duizenden jaren geleden gevormd door schuivend ijs, smeltwater en zand. Dit had te maken met een ijskap van 100 tot 400 meter dik afkomstig uit Scandinavië die het noorden van Nederland bereikte. Naast ijs werden ook stenen, puin en zand meegevoerd. Toen de temperatuur begon te stijgen, trok de ijskap zich terug. Wat overbleef was smeltwater en een kale en harde bodem die werd bedekt met een laag fijn zand, aangedreven door een harde wind.

De Sallandse heuvelrug - Bergen vol Beleving

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt in de provincie Overijssel tussen de plaatsen Hellendoorn en Holten. Het gebied is ongeveer 35 hectare groot en bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Kenmerkend voor het gebied zijn de heuvels, zoals: de Haarlerberg, de Holterberg, Noetselerberg, de Koningsbelten en de Hellendoornse Berg. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat dit unieke landschap vele mogelijkheden biedt voor zowel natuurliefhebbers, bewoners en recreanten.

Bossen en vennen

Op de Sallandse Heuvelrug sta je oog in oog met een diversiteit aan bossen. Je vindt er de grove den, maar ook de lariks en douglasspar. Het nationale park herbergt ook diverse andere bomen zoals de berk, eik en beuk. Rododendron is eveneens iets wat je veelvuldig tegenkomt. De heester is jarenlang gekweekt aan de voet van de Sprengerberg, maar heeft zich door de jaren heen verspreid en vermengd met andere struikgewassen. Rode en blauwe bossen, maar ook heide- en vossenbessen zijn overal te vinden op de Sallandse Heuvelrug. Tot slot bevinden zich aan de westkant van het park een groot aantal vennen, maar die zijn vanwege hun kwetsbaarheid niet toegankelijk voor publiek.

Paarse heide

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een genot voor iedereen die dol is op heide. Naast struikheide vind je er ook de dopheide en het pijpenstrootje. De meest opvallende heidensoort is de jeneverbes. Van juli tot en met september bloeit de heide op zijn mooist en vooral in de maand augustus heeft het een prachtige paarse kleur. Tijdens deze vakantiemaand is het beslist de moeite waard om hier te wandelen en te fietsen. In dit gebied heb je keuze uit diverse wandel- en fietsroutes. Ook zijn er tijdens de Paarse Loper meerdaagse wandeltochten.

De Holterberg

In het zuidoosten van het Nationaal Park, bij de plaats Holten, ligt de Holterberg. Dit heuvelachtig gebied is op het hoogste punt bijna zestig meter. Het landschap van dit gebied bestaat afwisselend uit heidevelden en bossen. Op de Holterberg vind je een van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland, de Holten Canadian War Cemetery. Op deze indrukwekkende begraafplaats liggen bijna veertienhonderd Canadese soldaten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Nederland.

De korhoen

Korhoenders zijn speciale vogels die je het hele jaar door tegenkomt op de Sallandse Heuvelrug. Korhoenders zijn gek op vochtige hoogvenen en heidevelden met een paar bomen. Ze eten graag vossenbessen en voeden hun kuikens met larven, insecten, spinnen en ander dierlijk voedsel. Volwassen korhoenders zijn vooral gek op plantaardig voedsel. Je komt ze ongetwijfeld tegen tijdens je wandel- of fietstocht in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Vooral de jaarlijkse balts is spectaculair en indrukwekkend om met eigen ogen te zien.

De Sallandse Heuvelrug Rijssen

De plaats Rijssen ligt aan de voet van de Holterberg en is een ideale plek om Salland te gaan ontdekken. In Rijssen starten bijvoorbeeld veel fiets- en wandeltochten die je langs unieke plekjes van het gebied voeren. Ook Rijssen zelf heeft veel te bieden. Je kunt er heerlijk winkelen en genieten op de terrassen. Tevens worden er veel gezellige en leuke evenementen georganiseerd op de Sallandse Heuvelrug Rijssen.

Parkeren

Bezoekt je het gebied met de auto? Op de Sallandse Heuvelrug parkeren is geen enkel probleem. In het gebied zijn op diverse strategische plaatsen ruime parkeerplaatsen aangelegd, waarvan sommige met een WC- gelegenheid. Ben je slecht ter been en wil je toch genieten van dit mooie gebied? Ook dit is geen probleem. Er is een speciale parkeervoorziening voor mindervaliden bij het uitzichtpunt de Noetselerberg. Ook 65- plussers kunnen hier gebruik van maken, maar zij dienen wel een vergunning aan te vragen.

Bezoekerscentra: het startpunt van iedere wandel- of fietstocht

Breng je tijdens je vakantie in Overijssel een bezoek aan Nationaal Park Sallandse Heuvelrug? Start je wandel- of fietstocht dan door één van de bezoekerscentra binnen te stappen. Je treft er onder andere informatie aan over de natuur, geologie en historie. En op Erve De Pas is een ontmoetingsplaats voor een kopje koffie of overheerlijke lunch. Ze zijn een goed begin of prima afsluiter van je bezoek aan dit unieke park in de provincie Overijssel.

Schaf zeker een kaart aan

In het gebied zijn verschillende toeristeninformaties waar je een kaart en folders van het gebied aan kunt schaffen. Zo heb je een duidelijk en helder overzicht van de vele locaties die in het gebied te vinden zijn. Op deze uitgebreide kaart vind je onder andere: de bezoekerscentra, alle voorzieningen en uitzichtpunten. Eén ding is zeker: met deze kaart beleef je de hele Sallandse Heuvelrug optimaal.

Instagram: @rnld.jansen
Instagram: @rnld.jansen

Elk seizoen een belevenis

het mooie is, elk seizoen is het plaatje van de Sallandse Heuvelrug weer compleet anders. Maar telkens weer adembenemend.

Mei - juni: Lentekriebels

Het hele jaar door is de Sallandse Heuvelrug schitterend om te wandelen en te fietsen. In het voorjaar komt alles weer tot leven. De bossen kleuren mooi groen, de vogels fluiten en er worden diverse activiteiten georganiseerd om de Sallandse Heuvelrug te ontdekken.

Eind augustus-september: De Paarse Loper

Eind augustus verandert Nationaal Park Sallandse Heuvelrug elk jaar weer in een prachtige paarse zee van bloeiende heide. Om van dit schouwspel te kunnen genieten worden er van half augustus tot begin september allerlei activiteiten georganiseerd. De Paarse Loper wordt als het ware voor je uitgerold. Bekijk alle informatie op de website van de Paarse Loper.

Oktober: Herfstparadijs

Vlak nadat de Paarse Loper opgerold is, verandert de Sallandse Heuvelrug in een goud-geel-bruin herfstparadijs. De ideale tijd om erop uit te rekken met de kinderen, een stevige wandeling te maken of prachtige plaatjes te schieten van dit fotogenieke gebied.

De plek voor natuurfotografen

‘’Als natuurliefhebber en fotograaf ben ik regelmatig op de Sallandse Heuvelrug te vinden. De veelzijdigheid van dit gebied, met de glooiende heidevelden en prachtige stukken bos, maakt het een perfecte omgeving voor landschapsfotografie. Vooral bij zonsopgang als de zon zich een weg baant door de bossen, kan dit fantastische taferelen opleveren. Een enkele wandelaar of jogger, maar ook het aanwezige wild, kan dan een mooie toevoeging zijn aan een foto.’’ - Ronald Jansen

Beheer en onderhoud van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De rijkdom aan planten- en dierensoorten is voor zowel de overheid als beheerders belangrijk. Zo wordt er structureel gewerkt aan herstel en uitbreiding van de heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer geeft je als bezoeker volop ruimte om te wandelen en te fietsen. Af en toe moet je flink klimmen en dalen, maar het is beslist de moeite waard om hier tijd door te brengen. Met name de weidse vergezichten zijn de kers op de taart. Vooral ook als het stil en rustig is, heeft de Sallandse Heuvelrug iets mysterieus en mystieks.

Mooi uitzicht
Mooi uitzicht