Doe-tips

Bezoek, beleef en bewonder: de 3 bezoekerscentra van de Sallandse Heuvelrug

 • 2 minuten opladen
 • 2147 x bekeken

Voor de meeste bezoekers begint een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug met een
gastvrij onthaal bij één van de bezoekerscentra. Hier vind je informatie over het gebied,
starten de wandel- en fietsroutes en je kunt er terecht voor een lekkere versnapering. Ontdek de volgende bezoekerscentra: het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal, Het Holterbergplein en Erve de Pas.

 1. 3

  Begin bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal

  Centraal gelegen op de Sallandse Heuvelrug ligt het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Naast kennis opdoen over het gebied kun je hier de indrukwekkende koepel en het Planetarium van de Sterrenwacht Hellendoorn bezoeken. Niet voor niets heet dit het Theater van de Kosmos. Tevens is er een sfeervolle horecagelegenheid waar je heerlijk kunt vertoeven. Vanuit het Buitencentrum begin je je ontdekkingsreis over de Sallandse Heuvelrug. Er starten diverse wandel- en fietsroutes. Het Speelbospad is voor kinderen een aanrader. Lekker klauteren, schommelen en slingeren in het bos!

 2. 2

  Bezoek het Holterbergplein

  De Holterberg is de bekendste berg van de Sallandse Heuvelrug. Bovenop de berg vind je het gezellige Holterbergplein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf en het educatieve speel- en leerbos van Daantje Das. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen in het bos. Aan het Holterbergplein ligt ook het Natuurmuseum Holterberg. Dit museum geeft een uniek beeld van dieren in authentieke diorama’s en is een informatiepunt van het Nationaal Park. Even verderop ligt de Canadese Begraafplaats met het nieuwe informatiecentrum.

 3. 1

  Beleef ‘Erve de Pas’

  Op dit erf hebben Natuurmonumenten en Herberg de Pas een geweldige ontmoetingsplek gecreëerd. Erve de Pas is schitterend gelegen aan de rand van de Sallandse Heuvelrug. Op het erf vind je Herberg de Pas waar je kunt genieten van heerlijke streekgerechten, een informatieschuur van Natuurmonumenten, Speelnatuur van OERR en het is een ideaal startpunt voor een natuurtocht op de Sprengenberg. Op de Sprengenberg geniet je van bossen, heide, vergezichten, het landgoed met statige lanen, rododendrons en niet te vergeten de sprookjesachtige Palthetoren.