Typisch Overijssel

Hoe gezond is elektrisch fietsen?

4 minuten opladen
2527 x bekeken

Sta jij ook elke dag in de file op weg naar het werk? En vervolgens weer op weg naar huis? Laat dan de auto eens staan en stap op de (elektrische) fiets. Op deze manier zie je niet alleen meer van de omgeving, maar volgens onderzoek werk je ook nog eens aan je gezondheid. Lees in dit artikel meer over waarom (elektrisch) fietsen gezond is en bekijk onze tips voor mooie fietsroutes voor in je vrije tijd.

Elektrische fietsen zijn enorm in opkomst. En niet voor niets, want steeds meer mensen zien de voordelen in van een elektrische fiets. Op een fiets met trapondersteuning voelt fietsen aan als altijd ‘een duwtje in de rug’, waardoor je fysiek minder hard hoeft te trappen. Langere afstanden fietsen is hierdoor geen probleem meer! Mede door de steeds lagere aanschafprijs overwegen steeds meer mensen een elektrische fiets aan te schaffen in plaats van een normale fiets.

Forensen ervaren meer geluk als zij op de fiets naar hun werk gaan. Files en het drukke openbaar vervoer worden als minder positief ervaren. Fietsen zorgt na een lange werkdag voor het ‘lege hoofd’ gevoel, waardoor je ontspannen thuiskomt. Wist je dat de reis van huis naar werk en omgekeerd, op een elektrische fiets vaak sneller gaat dan met de auto? Afstanden tot 20 kilometer zijn met name tijdens de spits op een e-bike veel sneller af te leggen.

Dat een elektrische fiets gemak biedt, is duidelijk. Maar draagt een elektrische fiets ook bij aan een betere gezondheid, omdat je vaker en langere afstanden fietst? Of valt dit tegen, omdat je zelf minder hard hoeft te trappen en hierdoor minder intensief beweegt?

FIETSEN HEEFT EEN POSITIEVE INVLOED OP GEZONDHEID

Om het juiste antwoord maar direct te geven: fietsen op een elektrische fiets draagt wel degelijk bij aan een verbeterde gezondheid, blijkt uit het onderzoek ‘Fietsen Loont’ van onderzoeksinstituut TNO. Tijdens dit onderzoek vervingen forensen de auto voor een elektrische fiets. Deze deelnemers woonden minimaal 5 kilometer van hun werk af en de gemiddelde leeftijd was 49 jaar.

Gedurende het project bleek:

• Deelnemers lieten de auto staan, de e-bike werd intensief gebruikt;
• Bij aanvang voldeed 47% van de deelnemers aan de Beweegnorm, oplopend tot 93%.

Een e-bike is een gezond alternatief voor de auto. Echter, op een normale fiets beweeg je intensiever en verbrand je meer energie dan op een elektrische fiets.

LEKKER IN JE VEL DOOR EEN ELEKTRISCHE FIETS

Fietsen op een e-bike heeft niet alleen voordelen voor de conditie. Mensen die regelmatig op de fiets stappen kunnen beter omgaan met stress, thuis of op het dan mensen die weinig tot geen beweging krijgen.

Daarnaast verbetert het humeur sterk wat een positieve invloed heeft om concentratie en motivatie om dingen gedaan te krijgen. Regelmatig fietsen draagt daarnaast bij aan het terugdringen van obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

STAP JIJ OOK OVER?

Ben jij vanochtend ook weer in de auto gestapt naar je werk? Ben je overtuigd van de voordelen van een elektrische fiets en wil je ook werken aan een betere fysieke en mentale conditie? Bezoek dan een e-bike specialist in de regio en ervaar zelf de voordelen van een e-bike!

MOOIE FIETSROUTES

Wil je ook in je vrije tijd vaker op de fiets stappen? Dan hebben wij een aantal tips voor mooie routes om van te genieten.

  • Fiets dwars door het groen van Twentse coulisselandschap en bezoek onderweg een aantal toeristische trekpleisters.
  • Lekker ontspannen fietsen en tegelijkertijd ook nog eens heerlijke boodschappen doen? Rij eens een van de smaakfietsroutes waarbij je tijdens je route verschillende streekproducten tegen komt.
  • Tour langs verschillende kastelen en landgoederen met de Kastelenroute Dalfsen.
  • Slinger mee met de IJssel met het Hanzerondje Kampen – Zwolle en stap af in de Hanzesteden om cultuur te snuiven.
  • Verken met de Sallandse Heuvelrugroute het Nationaal Park vanaf de fiets. Geniet van afwisselende vergezichten, heidevelden en bos.

Naar alle fietsroutes in Overijssel

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!