Verrassende routes

8 mooiste langeafstandswandelingen in Overijssel

  • 5 minuten opladen
  • 11969 x bekeken

Haal jij je neus op voor die beruchte tienduizend stappen per dag? Ga voor een langeafstandswandeling in Overijssel! Zowel lopers die voor het eerst hun stoere stappers aantrekken als doorgewinterde wandelaars die hun volgende uitdaging zoeken, komen hier aan hun trekken. Zoek het groen een paar dagen op, loop een LAW en reset je mind.

Verspreid door Overijssel vind je verschillende LAW’s. Denk aan het Pieterpad (de oudste wandelroute van Nederland!), Maarten van Rossumpad en Zuiderzeepad. Je kunt hier ook terecht voor regionale langeafstandspaden, zoals het Reggepad, Vechtdalpad en Dinkelpad. Ja, Overijssel kent een groot wandelnetwerk. Maak daar gebruik van en pak je kansen om eropuit te gaan!

Maak je hoofd leeg, ga wandelen

Overijssel heeft prachtige natuurgebieden, waar je even helemaal tot jezelf kunt komen. Niets maakt je hoofd zo lekker leeg als een dagje in de natuur met je telefoon uit. Nog beter is een weekend of zelfs een hele week. Wat de wandelvreugde kan vergroten, is dat je een doel hebt en aan het eind van de tocht iets hebt volbracht. Een LAW is een perfecte manier om je omgeving te leren kennen, na te denken en te observeren.

Disclaimer: we zijn niet verantwoordelijk voor het verlangen naar avontuur of een diepgewortelde wandeldrang die ineens wordt aangewakkerd na het lezen van dit artikel.

De zeven mooiste langeafstandswandelingen in Overijssel

In Overijssel vind je ongewone contrasten in landschappen, texturen en kleuren. In combinatie met streekproducten en steden die barsten van de historie, garandeert dit deel van Nederland dat je wordt gevoed met fantastische wandelingen. Dus, slinger je rugzak op je rug en struin door de mooiste gebieden van Overijssel.

1. Christoffelpad – 45 kilometer

Gebied: IJsseldelta
Tijdens deze tweedaagse wandelroute, die is aangesloten op het wandelnetwerk, loop je niet alleen door mooie natuur, maar doe je via de dorpen als Zwartsluis en Zuurbeek ook historische kennis op. Perfect voor een weekendje weg. Tip: maak tijd om te stoppen in bedevaartsplaats Hasselt.
Meer informatie

2. Havezatepad – 272 kilometer

Gebied: heel Overijssel

Dacht je dat 45 kilometer een flinke afstand was? Dit is zeker weten next level. Bereid je voor op hard werken, blaren (vergeet de pleisters dus niet!) en een verhit gezicht. Maar hé, het is het meer dan waard. Deze LAW gaat kriskras door Overijssel, waardoor je langs glanzende rivieren, zompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen loopt.

3. Waterreijkpad – 150 kilometer

Gebied: Weerribben-Wieden
Zeg je Weeribben-Wieden, dan zeg je water en pittoreske stadjes. En dat is ook zeker wat je tijdens deze wandeling tegenkomt, in alle vormen en maten. Als je goed om je heen kijkt, spot je misschien ook nog wel een zeldzame grote vuurvlinder of otter. Je kunt zelf de route bepalen, maar met het wandelarrangement WandelReijk wandel je over de paden van B&B naar B&B, waar je bagage al op je wacht. Ideaal!
Meer informatie

4. Twentepad Streekpad – 87 kilometer

Gebied: Twente
Een prachtige wandelroute langs landgoederen en door natuurgebieden. Voor de buitenliefhebbers en avonturiers: langs het Twentepad zijn meerdere paalkampeerplaatsen. Geniet van een heerlijke maaltijd die bereid is op open vuur en slaap onder de sterrenhemel. Check van tevoren de paalkampeerplaatsen; soms wordt er eentje verwijderd of toegevoegd.

5. Sallandse Zandloper – 45 kilometer

Gebied: Salland
Deze langeafstandswandeling gaat dwars door Salland, van oost naar west en van hoog naar laag. Wil je flink aan je beenspieren werken, dan is deze wandelroute dus een mooie uitdaging. Je wandelt zo van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel en dat maakt het een ideale cardiosessie, terwijl je geniet van voorbij rennende herten en mooie vergezichten. Met zijn 45 kilometer is het geen megalange wandelroute. Toch doen de meeste mensen er langer over dan twee dagen. Want ja … die geweldige uitzichten moet je toch uitgebreid bewonderen. Vergeet je picknickkleed en verrekijker dus niet.
Download hier de Sallandse Zandloper

6. Vechtdalpad – 100 kilometer

Gebied: Vechtdal
Ga vroeg uit de veren en knoop je veters stevig vast. Het is tijd om het Vechtdal te bleven, een van de natuurparels van Overijssel. Met een afstand van 100 kilometer ben je wel even zoet met dit avontuur. De wandelroute loopt door Nederland en Duitsland en is spectaculair door de verscheidenheid aan natuur en zit vol met geschiedenis en legendes. Meer woorden zijn niet nodig, toch? Naar buiten!
Download hier het Vechtdalpad

7. Hanzestedenpad – 122 kilometer

Gebied: Hanzesteden
Maak je klaar voor prachtige Hanzesteden, 122 kilometer lopen, lekker eten en een verbluffende flora en fauna. Het wandelen van het Hanzestedenpad is een echte must-do voor de fanatieke langeafstandwandelaar. Begint het te schemeren? In één van de steden die je onderweg tegenkomt, schop je gemakkelijk je schoenen uit en plof je neer op het al opgemaakte bed. Puur genieten.
Meer informatie

8. Twents Blokje Om - totaal 300 kilometer

Een Twents Blokje Om: 300 kilometer aan onmeunig veel wandelplezier. Voor wie het nog niet weet: Twente is misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland. Zonde om het bij een klein blokje om te laten. Dat doen we dus ook niet. Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandelplezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het “blokje om” lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin. Dat bedoelen we met op je eigen gemak! Diehards kiezen voor een week of langer en reserveren vooraf de leukste overnachtingen.
Bekijk de routes van Twents Blokje Om

Geef je voeten rust

Gaat het ineens regenen, heb je trek gekregen of wil je even op adem komen? Overijssel is niet alleen groen en een en al geschiedenis. Er zijn ook genoeg plekken om tijdens een langeafstandswandeling even een warme chocolademelk, fris wijntje of kop koffie te drinken. Fijn om bij te tanken en de tocht in je op te nemen.

Bekijk hier alle wandelroutes